Потписан споразум о повећању плата просветним радницима

Министар финансија Млађан Динкић и министар просвете и спорта Слободан Вуксановић потписали су, на данашњој конференцији за новинаре, са представницима синдиката просветних радника, споразум о повећању плата у основним, средњим, вишим школама и универзитетима, за 2005. годину.

Према потписаном споразуму, распони у плати у основном и средњем образовању, између наставника и неквалфикованог радника, повећаће се са досадашњих 2,11 према 1, на 2,53 према 1, док ће се распони у платама у вишем и универзитетском образовању повећати са 3,89 према 1, на 4,67 према 1.

Основица за обрачун и исплату плата запослених у просвети повећаће се у 2005. години за 9,1 % и то од плате за март 2%, за јун 3% и од плате за октобар 3,8%.

Представници репрезентативних синдиката, Бранислав Павловић, Здравко Ковач и Миодраг Скробоња, изразили су задовољсто због
потписаног споразума и упутили све похвале министрима Динкићу и Вуксановићу.

Министар финансија је
рекао је и да је, на данашњој седници, Влада Републике Србије усвојила пакет од
4 нова пореска закона: Закон о фискалним касама, Закон о изменама и допунама закона о акцизама, Закон о изменама и допунама закона о имовини и Закон о изменама и допунама закона о порезу на доходак грађана.

“Ови нови порески закони доводе до пореских растерећења и привреде и грађана, што ће, између осталог, поспешити развој самосталних делатности и запошљавања”, истакао је министар Динкић.

Влада Републике Србије прихватила је и текст споразума са Светском банком о кредиту за структурно прилагођавање наше привреде, а вредност овог кредита је 45 милиона долара.