Потписан споразум о оснивању новог предузећа „Моби 63“

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић саопштио је да је на данашњој седници Владе дата сагласност на споразум који је потписан са конзорцијумом аустријских инвеститора, који предводи Мартин Шлаф, о формирању заједничког телекомуникационог предузећа „Моби 63“ у којем је држава Србија власник 70, а аустријски инвеститори 30 одсто капитала.

Динкић је на конференцији за новинаре, одржаној након потписивања уговора, објаснио да је реч о 14 докумената и нагласио да је услов за потписивање споразума о оснивању предузећа „Моби 63“ био да Аустријанци, који су од „БК Трејда“ откупили удео у “Мобтелу”, исплате дивиденде у износу од 2,1 милијарду динара, односно 34 милиона евра.

Он је истакао да је овај споразум потписан по основу закључивања уговора о замени испуњења између ПТТ-а и “Мобтела” с једне стране и Аустријанаца и “Мобтела” с друге стране, с обзиром на то да је ПТТ Србија откупио потраживања која су Хипо и Рајфајзен банка имале према “Мобтелу” у вредности од 91,3 милиона евра, са правом залоге опреме коју је “Мобтел” користио, чиме је ПТТ постао власник опреме.

С друге стране, аустријски инвеститори откупили су потраживања која је фирма “Ериксон” имала према “Мобтелу”, указао је Динкић и додао да ће у ново предузеће бити унета сва опрема коју је користио “Мобтел”.

Министар је најавио да ће лиценца за другог оператера мобилне телефоније, као и сва опрема и корисничка база “Мобтела” бити продати на јавној аукцији, при чему би цео поступак требало да буде завршен до краја јула ове године.

Динкић је истакао да ће предуслов за учешће на јавној аукцији, коју ће до краја априла припремити Агенција за телекомуникације и Агенција за приватизацију, бити да потенцијални власник буде телекомуникациона компанија са репутацијом и са више од три милиона претплатника, као и са прошлогодишњим приходом у износу већем од 500 милиона евра.

Према његовим речима, данас је постигнут договор и о томе да почетна цена на тој јавној лицитацији буде 800 милиона евра, од чега само за лиценцу за мобилног оператера 320 милиона евра, а приход државе од продаје свог удела у том предузећу требало би да износи најмање 680 милиона евра, што је 82 одсто од укупне цене која ће бити остварена ако трансакција буде обављена по почетној цени.

Аустријски инвеститори, који ће бити мањински акционари, имаће право на то да у случају да цена на аукцији буде мања од 1,1 милијарду евра, одлуче да ли ће продати свој део, навео је министар и напоменуо да ће они имати обавезу да продају свој део уколико цена буде већа од ове суме.

Динкић је рекао да се аустријски конзорцијум такође обавезао на то да положи депозит у износу од 96 милиона евра, који ће морати да плате оном који победи на тендеру ако одлуче да не продају свој део.

Истовремено, један од услова на јавном надметању биће и тај да победник преузме све запослене у “Мобтелу”, нагласио је он и указао на то да “Телеком Србија” наставља и даље да администрира све послове везане за мрежу 063 до тренутка када се буде знао победник на тендеру, а на ову трансакцију, која је данас закључена, биће плаћен ПДВ у износу од више од 20 милиона евра.

Министар је нагласио да се овим споразумом решавају сви спорови и поступци пред домаћим и међународним судовима, којих има укупно 13, и прецизирао да се тиме окончава и арбитража у Цириху, као и тужба за одузимање лиценце.

Кад је реч о односу Владе Србије и ПТТ-а, Влада је данас дала сагласност да ПТТ преноси опрему Републици Србији, док се Влада обавезује на то да плати 91,3 милиона евра ПТТ-у и још 8 милиона евра радницима ПТТ-а у добровољни пензиони фонд, додао је Динкић.

Он је оценио да ће након закључења ових споразума само од ове трансакције приватизациони приходи ове године износити између 1,3 и 1,5 милијарди евра.

Аустријски инвеститор Мартин Шлаф изразио је задовољство данашњим договорима и указао на то да је врло компликована ситуација решена на добробит свих.