Потписан финансијски Уговор за развој речне транспортне инфраструктуре

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали и директор за Словенију, Хрватску и Западни Балкан у Европској инвестиционој банци Матео Ривелини потписали су данас финансијски Уговор за развој речне транспортне инфраструктуре између Владе Србије и Европске инвестиционе банке (ЕИБ).

Србији је одобрен зајам у износу од 100 милиона евра за финансирање развоја речне транспортне инфраструктуре.

„Ово је само један у низу уговора са Европском инвестиционом банком, која помаже Србији да унапреди своју инфраструктуру“, истакао је министар и додао да је укупна процењена вредност пројекта 204,35 милиона евра.

Од тог износа, 100 милиона евра обезбеђује Европска инвестициона банка, док ће остатак бити обезбеђен кроз суфинансирање из бесповратних средстава ЕУ и из буџетских средстава Републике Србије.

„Склапање овог Уговора је у потпуности у складу са развојном оријентацијом буџета за 2019. годину, који предвиђа рекордна издвајања за капиталне пројекте“, рекао је Мали.

Он је истакао да су луке, пловни путеви и интелигентни саобраћајни системи (ИТС), као и развој копнене инфраструктуре за Србију од изузетног значаја.

Из средстава зајма првенствено ће се радити на оспособљавању пловног пута кроз Србију, kаже министар.

„То подразумева вађење потонуле немачке флоте из Другог светског рата из Дунава код Прахова. Значајно је напоменути да је пловни пут уједно и најјефтинији начин превоза робе, што ће се у будућности свакако одразити на атрактивност наше земље за инвестиције и свеукупни развој економије“, наводи Мали.

Министар каже да ће захваљујући зајму бити финансиран и даљи развој Луке Смедерево, а да су предвиђени радови на Ђердапу 1 и 2. Предвиђа се уређење критичних сектора на Сави и Дунаву, рекао је министар финансија.

Мали каже да све то, уз изградњу аутопутева и мостова даје нови замајац нашој привреди, а да су нам сада отворена врата и ка уређењу обала и речних путева. Он истиче да ова инвестиција значајно утиче на конкурентност домаће привреде.

„Нови, краћи и бољи путеви, било да су водни или копнени, допринеће да роба која се производи у Србији, лакше, брже и јефтиније стиже до купаца у Европи, што ће додатно утицати на конкурентност домаће привреде“, закључио је Мали.

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, која је присуствовала потписивању, рекла је да ће Влада Србије уз подршку Европске инвестиционе банке (ЕИБ) и Европске уније у наредних пет година уложити укупно више од 200 милиона евра у развој речне транспортне инфраструктуре.
“Србија никад није инвестирала више у водни саобраћај, а реч је и о једном од највећих инвестиционих улагања у Дунав у последњих 15 година у Европи”, рекла је Михајловићева поводом потписивања уговора.

Потпредседник ЕИБ-а Дарио Сканапјеко рекао је поводом потписивања овог уговора да ЕИБ, као банка Европске уније, инвестира у регион Западног Балкана већ више од 40 година, доносећи знање, финансијске инструменте и посвећеност решавању дугорочних потреба у области критичне инфраструктуре.

“Зајам који је данас потписан представља још један пример плодне сарадње са Републиком Србијом. Верујем да ће овај пројекат донети економску корист Србији и њеним грађанима и поставити темељ за нове инвестиције у овом сектору”, рекао је Сканапјеко, који је одговоран за ЕИБ-ове операције на Западном Балкану.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, који је присуствовао потписивању, рекао је да инвестиције у инфраструктуру унутрашњих пловних путева представљају приоритет за ЕУ. “Због тога кроз Инвестициони оквир за Западни Балкан (WBIF) Европска унија обезбеђује значајна бесповратна средстава за суфинансирање приоритетних инвестиција, у износу од 150 милиона евра годишње, односно више од једне милијарде евра из грантова за период 2014-2020. Потребно је да на томе радимо заједно, још у фази припреме пројеката, баш као што смо радили на пројектима унапређења инфраструктуре унутрашњих пловних путева”, рекао је Фабрици.