Постигнут прелиминарни споразум са Мисијом ММФ-а

Министар финансија Србије Младјан Динкић изјавио је данас агенцији Бета да је, током разговора у Вашингтону, постигнут прелиминарни договор и да је Србија „после девет месеци деблокирала односе са Медјународним монетарним фондом (ММФ)“.

„Данас је био веома успешан дан у Вашингтону и имамо добру вест за наше градјане. Успели смо да постигнемо прелиминарни споразум са Мисијом ММФ-а, тако да смо одблокирали односе са овом медјународном монетарном институцијом“, изјавио је Динкић.

Према његовим речима, „последњи пут Србија је закључила споразум са ММФ-ом у јулу прошле године, а од тада је, због политичке кризе, настао застој у спољним односима“.

Динкић је напоменуо да би тај споразум би требало да буде верификован на Борду ММФ-а, који ће бити одржан почетком јуна и додао да би Србија и Црна Гора требало да добије две транше кредита ММФ-а вредне укупно 140 милиона долара.

„Морам да кажем да је Мисија ММФ-а веома позитивно оценила нову економску политику владе, пре свега у области фискалне политике, где смо за прва четири месеца успели да имамо потпуно уравнотежен буџет, дакле без дефицита. То је урадјено пре свега захваљујући доброј наплати прихода и мерама интензивне контроле које сада спроводе царина и пореска управа“, рекао је Динкић.

Према његовим речима, дефицит буџета Србије смањен је у односу на планираних 3,6 посто друштвеног бруто производа и износиће ове године свега 2,5 посто.

„Та чињеница је велико признање новој влади и први велики медјународни успех који је ова влада постигла свега месец и по дана од формирања“, рекао је Динкић и додао да је то „прекретница у даљем економском развоју Србије, јер након овог договора са Фондом отворила су се врата и фондова ЕУ, а у понедељак се очекују разговори са Светском банком и далеко веће инвестирање у Србију“.