Постигнут договор са таксистима и аутопревозницима

Републички министар финансија и економије Божидар Ђелић постигао је, после осмочасовних преговора, договор са представницима таксиста и аутопревозника о измирењу и репрогамирању њихових дугова и обавеза. Држава ће изаћи у сусрет свима који редовно плаћају порезе и доприносе, рекао је Ђелић и додао да ће Влада Републике Србије покренути иницијативу код Савезне владе за укидање царина на увоз аутомобила за таксисте.

На конференцији за штампу, одржаној одмах након преговора са таксистима и аутопревозницима, Ђелић је рекао, “За мене као министра финансија и економије, најважније је да сада имам још две струке које су се обавезале да почну да плаћају своје фискалне обавезе. Верујте ми, за оне групе које су одлучиле да уђу у легалне токове, у нормално плаћање њихових новонасталих обавеза, Влада Републике Србије ће имати разумевања и знаће како да им изађе у сусрет, као што је данас изашла у сусрет таксистима и аутопревозницима. Дакле, сви таксисти морају да до 15. јула уплате 60 евра и то ће бити њихове обавезе до краја године. 22. јула се поново срећемо да поименце видимо ко је платио, а ко није. Ко није измирио своје обавезе, биће му одузета дозвола на 2 месеца. Ако поново неко падне на том испиту, њима суд части у провредној комори
трајно одузима дозволу за рад. Најважније је да су 2/3 таксиста, који до данас нису уплатили ни један једини динар у државну касу, сада показали добру вољу да почну да плаћају своје обавезе. “

Ђелић је додао да ће држава изаћи у сусрет онима који одлуче да плаћају своје обавезе. Плаћање дуга ће почети 1. јула следеће године, са отписом камате на стари дуг, а период за отплату репрограмираног дуга је 36 месеци са веома ниском каматом.
Уз то, за редовне платише, држава ће омогућити увоз кола без царине, а ради се и на промени законских одредаба које ће омогућити таксистима и аутопревозницима да боље и профитабилније послују. За аутопревознике порези и одприноси неће бити већи него претходне године. За обе професије пристајемо да пребијемо дугове које је направила ВЈ за време НАТО бомбардовања, закључио је Ђелић.

Представник Штрајкачког одбора, таксиста Александар Бјелић, задовољан је постигнутим договором, јер су месечне обавезе таксиста смањене са 4.500 на 3.600 динара и оно што је најважније, сваки таксиста обвезник, као и аутопревозник, сада ће унапред знати своје обавезе.