Постигнут договор о отпису 70 милиона долара дуга НИС-а Синохему

Министар финансија и економије Божидар Ђелић, који се налази у делегацији Владе Србије у посети Кини, изјавио је за агенцију Бета да ће се представници Владе Србије „вратити са добрим вестима о будућој привредној сарадњи две земље“, с обзиром на то да је данас постигнути договор о отпису 70 милиона долара дуга Нафтне индустрије Србије (НИС) кинеској компанији Синохем, за раније испоручену сирову нафту.

Ђелић је истакао да је договор око регулисања дуговања за нафту, која је деведесетих година из Кине увезена у Србију, постигнут после пет година преговора, интензивираних последња три месеца разговорима у Београду и Лондону. Он је, поводом договора да се остатак дуга отплаћује у року од осам година са повољном каматом, прецизирао да грађани неће осетити отплаћивање тог дуга, јер је то комерцијални дуг НИС-а, настао увозом нафте по комерцијалним ценама која је у Србији продавана по дисконтним ценама.

Према његовим речима, Синохем постаје савезник за извоз робе из Србије у Кину, а до краја марта следеће године ова компанија ће, према споразуму који је потписала са Владом Србије, направити листу производа који могу да се извозе на кинеско тржиште. То би, рекао је Ђелић, требало да смањи трговински дефицит у трговини Србије са Кином који је прошле године био 190 милиона долара.

У Кини борави и делегација српских привредника, која је имала разговор са кинеским привредницима о могућностима заједничке сарадње, а током ове посете представници компаније „Лола“ потписали су уговор са једном кинеском фирмом вредан 4,5 милиона долара.