Пораст прихода локалне самоуправе следеће године за 16,7 одсто

Министар финансија Млађан Динкић изјавио је данас да ће овогодишњи приходи локалне самоуправе бити знатно изнад планираних и да ће износити 81,4 милијарди динара, док ће следеће године порасти за 16,7 одсто у односу на план за 2004. годину.

Динкић је, обраћајући се представницима градова и општина из целе Србије, истакао да је циљ Министарства финансија унапређивање процеса финансирања локалне самоуправе, за коју је наредне године предвиђено издвајање у износу од 13,8 милијарди динара трансферних средстава.

Министар је навео да ће учешће општина у порезу на плате бити повећано са 30 на 40 одсто, што ће представљати значајан додатак приходима локалне самоуправе, док ће неразвијене општине и оне које не могу да рачунају на много средстава од пореза на плате бити помогнуте трансферним средствима.

Он је најавио мењање приходне и расходне стране буџета због увођења пореза на додату вредност и додао да ће Војводина посебно имати раст прихода јер ће њен буџет бити за 23,7 одсто већи у односу на 2004. годину.

Током следеће недеље биће представљени нацрти два нова закона о финансирању локалне самоуправе, рекао је Динкић и подсетио на то да су од 2000. године до данас укупни приходи локалне самоуправе повећани 6,6 пута.

Према његовим речима, наредне године биће промењен закон о порезу на имовину и у плану је да овај порез наплаћују само општине.