Помоћ Владе у спровођењу развојних пројеката у Краљеву

Делегација Министарства финансија, коју је предводио министар Млађан Динкић, посетила је данас Краљево у оквиру акције интензивирања сарадње Владе Србије са локалним самоуправама.

Динкић је током преподнева разговарао са представницима Скупштине општине Краљево од којих је затражио да га упознају са проблемима ове општине и региона, у чијем решавању би Влада могла да помогне.

Министар финансија је истакао да је Влада спремна на то да у првој фази краткорочно, а у другој средњорочно и дугорочно, помогне локалној самоуправи у свим оним развојним пројектима који би релативно брзо могли да се реализују и који не изискују превелика средства.
Он је, такође, упутио предлог да се локална самоуправа више укључи и преузме већу одговорност у креирању идеја и пројеката у инфраструктури и подстицању развоја, као и њиховом спровођењу у пракси, док ће Влада са своје стране, уз помоћ Фонда за развој и Гаранцијског фонда радити на даљем подстицању приватне иницијативе поменутог краја.

После разговора са представницима СО Краљево, делегација Министарства посетила је приватно предузеће „Радијатор“ које се бави производњом котлова за грејање домаћинстава. Ова фабрика већи део производње извози, пре свега на аустријско, али и на друга тржишта, а производња се обавља у три смене. С обзиром на то да фабрика прима двоструко више наруџбина, него што може да произведе, пословодство „Радијатора“ тражило је од Фонда за развој кредит, како би фабрика проширила капацитете, повећала производњу и обезбедила 50 нових радних места.

Представници Министарства финансија посетили су данас у Краљеву и фабрику вагона која послује са великим губицима. Динкић је у разговору са пословодством затражио информације о висинама и врстама дугова ове фабрике и најавио да ће Влада Србије и ресорна министарства учинити све што је у њиховој моћи да се део тих дугова репрограмира или отпише, како би фабрика могла да уђе у процес реструктурирања и приватизације.

Током послеподнева министар финансија и његови сарадници разговарали су у Регионалној привредној комори са више од стотину привредника овог краја о законима из делокруга Министарства финансија, буџету и плану економске политике за 2005. годину, увођењу пореза на додату вредност, као и о фискализацији.

На крају посете Краљеву, Динкић је присуствовао трибини, током које је разговарао са грађанима.

У делегацији Министарства финансија, поред министра Динкића, били су и помоћник министра Горан Анђелић, директор Пореске управе Србије Владимир Илић и директор Управе царина Драган Јеринић.