Пољопривредницима представљен аранжман са Уједињеним Арапским Емиратима

Министар финансија и привреде Млађан Динкић и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Горан Кнежевић састали су се данас са удружењима пољопривредника како би их информисали о аранжману који је направљен са Уједињеним Арапским Емиратима, али и о плановима државе за инвестирање у српску пољопривреду.

Министри Кнежевић и Динкић упознали су пољопривреднике са чињеницом да ће сва земља коју су користили у закуп комбинати из тзв. зеленог пула, укључујући и 16.500 хектара које су користили комбинати обухваћени предуговором са Ал Дахром бити дато искључиво војвођанским паорима у закуп, а не Уједињеним Арапским Емиратима. Такође, осталих осам комбината из ткз. зеленог пула који нису обухваћени Предуговором са Ал Дахром, биће понуђени на продају српским пољопривредницима, а Влада Србије ће им у томе пружити максималну помоћ.

Министри су обавестили пољопривреднике да је Влада одлучила да крене у
велике радове на чишћењу и изградњи система за наводњавање већ
од краја марта, и да je реч о великом послу који подразумева огромна улагања у српску пољопривреду.
На састанку је истакнуто да Србија добија историјску суму за реконструкцију и изградњу мреже нових канала за наводњавање и то не само у Војводини већ и у Централној Србији, и да ће се на овај начин за само три године повећати број хектара који се наводњава на чак 300 000 хектара чиме ће извоз бити повећан за 2 милијарде динара.

Пољопривредницима је представљен план Владе да се 300 милиона евра у старту уложи у инфраструктуру и то, 150 милиона евра у примарну и секундарну мрежу за наводњавање, а осталих 150 милиона евра кроз повољне кредите пољопривредницима за куповину опреме на 10 година са грејс периодом од три године и повољном каматном стопом. Средства ће бити испреговарана са Развојним Фондом из Уједињених Арапских Емирата.

Такође је наглашено да ће се у српској пољопривреди применити најсавременије агротехничке мере, а то је оно што деценијама недостаје да би плодна српска земља дала максималне приносе.