Поднете кривичне пријаве због злоупотребе службеног положаја

Министарство финансија и економије Републике Србије поднело је, на основу налаза сектора финансијске контроле, кривичне пријаве због злоупотребе службеног положаја и ненаменског коришћења средстава буџета 1999. године од стране Републичке дирекције за имовину Републике Србије, у износу од преко 17 милиона динара.

Овај износ утрошен је за реконструкцију резиденцијалне виле у Толстојевој 4, у Београду, власништво СРЈ, површине 435 квадратних метара, са 33 ари земљишта и три терасе од 125 квадратних метара, додељене на коришћење генералу ЈНА Светозару Марјановићу.

Контролом је утврђено да је Комисија за стамбена питања Владе Републике Србије, којом је председавао Бранислав Ивковић, доделила 20. јула 1999. године генералу Марјановићу вилу, власништво СРЈ, иако на то није имао право по републичким прописима.
Након тога, уз сагласност тадашњег заменика министра финансија Републике Србије Стојана Голића, предузећу «Колинг», чији је један од руководилаца био Борислав Милачић, тадашњи министар финансија, без тендера је поверена реконструкција виле, уређење терена, израда и монтажа опреме, капије и ограде. Све је плаћено средствима буџета у износу од 17 милиона динара намењеним за финансирање локалне самоуправе.

Генерал Марјановић је 07. децембра 1999. године откупио вилу за 291 хиљаду динара.

Министарство финансија и економије поднело је кривичне пријаве против одговорних лица министарстава, Републичке дирекције за имовину и генерала Марјановића.