Почиње враћање дуга државе пензионерима

Министар финансија и економије Божидар Ђелић рекао је данас да ће Влада Србије са наредном исплатом пензија 24. децембра почети да враћа последњи велики нерегулисани дуг државе према грађанима – дуг пензионерима од око 20 милијарди динара настао пре осам година.

Влада Србије је на данашњој седници усвојила Уредбу о начину и динамици исплате дуга по основу неисплаћене пензије и новчаних накнада за помоћ и негу. Тај дуг је настао 1994. и 1995. године, а исплату ће обављати Републички фонд за пензијско – инвалидско осигурање запослених. Министар за социјална питања Гордана Матковић рекла је да ће се дуг ревалоризовати према расту пензија, а да ће се мањи дугови исплатити што пре.

Исплата ће трајати до јуна 2006. године, а дуг ће се исплаћивати месечно са око 350 динара додатка на прву половину пензије. „Такав начин исплате договорен је кроз консултације са представницима пензионера, који су рекли да им значи да се дуг исплаћује у готовини и кроз месечне рате“, рекао је Ђелић.

Право на исплату дуга стећи ће уз подношење захтева око 694 хиљаде корисника – пензионера и око 257 хиљада наследника. Наредне године биће утрошено између 3,5 и 5 милијарди динара за ове потребе, зависно од броја наследника који се пријаве. „Ово је доказ да је наша земља солидарна са старијим суграђанима, јер се овај дуг неће враћати из неких донација, већ из пореза“, рекао је министар Ђелић.

Пензије се у Србији први пут у последњих десет година редовно исплаћују, а да би се очувала редовност исплата, за пензије се из буџета издваја више од 40 одсто потребних средстава или око 47 милијарди динара. Просечна пензија у Србији је у јануару 2001. године износила 2.300 динара, а данас је 6.500 динара.

Такође, очекују се и промене у пензијском систему, које ће се заснивати на искуствима земаља у транзицији, а неопходне су због убрзаног старења становништва, дугорочног дефицита у пензионом фонду и досадашњих либералних услова пензионисања. Крајњи циљ реформи је да се обезбеди одрживи раст финансирања, како би пензије биле уредно исплаћиване.