Почиње да ради Национална корпорација за осигурање стамбених кредита

Министар финансија Млађан Динкић изјавио је да је Влада на данашњој седници донела неопходна акта која ће омогућити да Национална корпорација за осигурање стамбених кредита почне са радом, а тиме и примена већ усвојеног Закона о осигурању стамбених кредита.

Динкић је објаснио да су усвојена правила пословања ове институције, програм рада, финансијски план и систематизација радних места, и најавио да ће у понедељак бити објављен конкурс за запошљавање стручњака у овој корпорацији, уз напомену да је банкама и другим финансијским организацијама упућен јавни позив ради склапања уговора у циљу осигурања потраживања по основу стамбених кредита.

Министар је изразио очекивање да ће у наредних месец дана прве банке почети да закључују уговоре о осигурању кредита, и навео да ће, у складу са правилима рада ове институције усвојеним на данашњој седници Владе, држава преко ове корпорације осигуравати до 75 одсто потенцијалних губитака банака у давању кредита за станове и куће грађанима.

Он је додао да би Национална корпорација до краја године требало да осигура прве стамбене кредите, док се прави замах у њеном раду очекује наредне године.

Резултати истраживања тржишта које је спровела ова институција показују да је тренутно приближно 50.000 домаћинстава у Србији платежно способно да приушти кредите под условима које ће поставити корпорација. Динкић је објаснио да ће кредити бити одобравани на период од 20 до 30 година, са каматном стопом која неће бити већа од 9 процената годишње, и која ће временом имати тенденцију снижавања. Он је изразио очекивање да ће Трговински суд бити ефикасан и брзо регистровати ову институцију, како би она могла и формално да почне да ради.

Директор Националне корпорације за обезбеђивање стамбених кредита Александар Јовић истакао је да су циљеви које ова институција жели да оствари повећање потенцијалног броја корисника стамбених кредита укидањем депозита, смањењем каматне стопе и продужетком рока отплате кредита до 30 година.

Он је објаснио да су ефекти који ће на тај начин бити постигнути смањење ризика потраживања по основу стамбених кредита код банака, директан утицај на раст потражње за стамбеним јединицама, односно директан утицај на грађевинску индустрију и економију.

Динкић је навео и да је са шефом мисије Светске банке за југоисточну Европу Орсалијом Каланцопулос данас разговарао о реализацији овогодишњег програма Светске банке за Србију, као и о следећем трогодишњем аранжману и плану за 2005. годину.

Он је подсетио на то да је Србија већ добила 40 милиона долара кредита у јулу, и навео да се до краја године очекује још 80 милиона долара кредита, имајући у виду чињеницу да се договорени програм са Светском баком спроводи успешно.