Почела расправа о ребалансу буџета

Скупштина Србије започела је данас расправу о ребалансу овогодишњег буџета Републике Србије, који треба да се увећа за више од 57 милијади динара. Образлажући предложени ребаланс, министар финансија у Влади Републике Србије Божидар Ђелић рекао је да су измене условљене доношењем Уставне повеље Србије и Црне Горе којом су дефинисане нове функције државне заједнице, њено финансирање, као и функције које прелазе на ниво држава чланица, преноси агенција Бета.

Поред расхода, ребалансом се утврђује да су у приходе Србије укључени и они који су ишли у савезни буџет – средства од пореза на промет, акциза, царине, конзуларне таксе, контрола лета и слично, рекао је Ђелић. Он је додао да ће Србија издвојити 38,2 милијарде динара за финансирање заједничке државе, што је 93,3 одсто, а да ће Црна Гора учестовати са око 45 милиона евра, односно пет до шест милијади динара. Највећи део тих средстава намењен је финансирању војске и дипломатије, док је за све остале потребе планирано нешто више од једне милијарде динара.

Планирано је да буџет Србије у 2003. години приходује 271,8 милијади динара, а расходује 318,8 милијарди, што значи да дефицит остаје на планираном нивоу од 46,9 милијарди, али је измењена структура за његово финансирање, објаснио је Ђелић.

Он је најавио појачану међународну дипломатско-економску активност на анимирању донатора како би се обезбедило 230 милиона евра (око 14 милијарди динара) донација и повољних кредита. Предвиђено је да се дефицит покрије и приходима од приватизације (12,4 милијарди), кредитима (12,7 милијарди) и нето домаћим задужењима (6,8 милијарди динара).

Због погоршане међународне економске ситуације, рата у Ираку и нестабилности после убиства премијера Зорана Ђинђића, смањен је привредни раст са планираних пет одсто на 3,5 до 4,5 одсто, а планирана инфлација кретаће се у распону од 9 до 11 одсто, уместо очекиваних 9 одсто, рекао је Ђелић и додао да је инфлација за сада у границама планираног годишњег нивоа.

Министар финансија је рекао да је ово буџет континуитета и да ребалансом нису мењане ставке које се односе на исплате буџетских корисника, већ само онај део који се тиче преношења надлежности са федералног на републички ниво. Он је потврдио да ће плате и пензије бити редовно исплаћиване.

Говорећи о расходима, Ђелић је навео да су планирана нова средства за опрему, станове и мобилност МУП-а Србије (1,6 милијарди), за затворе (0,4 милијарде), за субвенције и приватизацију (0,5 милијарди), за инвестиције у култури (0,3 милијарде) и за тржиште рада (0,2 милијарде). По његовим речима, око 100 милиона динара биће издвојено за посебан програм за повратак „домаћих мозгова“ из иностранства.

Председник Владе Републике Србије Зоран Живковић изразио је очекивање да ће ребаланс овогодишњег републичког буџета бити усвојен већином гласова или једногласно, јер одражава промене у држави и омогућава функционисање органа Србије и државне заједнице.