Почела примена пореза на додату вредност

Министар финансија Млађан Динкић обишао је данас неколико продајних објеката у Београду, у циљу провере функционисања пореза на додату вредност (ПДВ).

«Страх од примене пореза на додату вредност (ПДВ) је безразложан», рекао је министар Динкић.

Он је приликом обиласка „Макси“ дисконта приметио да је најбитније да су цене хлеба и млека остале непромењене. Скупљи је шећер шест одсто, уље осам одсто и месо, док је знатно јефтинија чоколада, брашно, кућна хемија. Министар Динкић је навео да су прерађевине од меса појефтиниле, а поскупело је свеже месо од шест до девет одсто, што значи да су неки повећали цене и нешто више од стопе ПДВ-а.

Од 13.000 артикала у “Макси” дисконтима 82 одсто је појефтинило, 13 одсто је поскупело, док су цене 5 одсто артикала остале непромењене.

Увођење пореза на додату вредност (ПДВ) у Србији прошло је без већих проблема.

Поскупљења и појефтињења су мала и ПДВ ће се показати као неутралан на општи ниво цена, рекао је министар Динкић.

Министар финансија је истакао да ће тржиште и куповна моћ грађана изнивелисати цене и упозорио грађане да постоји могућност да су неке трговине искористиле увођење ПДВ-а, повећале маржу и неоправдано подигле цене.

Динкић је навео да су појефтинили бензин, телефонски импулси и поштанске услуге, што је омогућено увођењем стопа опорезивања од 18 одсто уместо досадашњих 20 одсто и нижом стопом од осам одсто за неке услуге и производе. Он је оценио да ће бити потребан одређен период прилагођавања на нови начин опорезивања, пошто нису сви трговци упознати са пореским стопама за све врсте производа.

Динкић је подсетио да тече и рок од 45 дана за повраћај раније обрачунатог пореза, па док се цео циклус не окрене неће се видети прави ефекти примене ПДВ.

”Порески обвезници који плаћају порез паушално и имају промет мањи од два милиона динара годишње, нису обавезни да плаћају ПДВ и на фискалним рачунима исказују пореску стопу од нула одсто”, рекао је Динкић и додао да код обвезника ПДВ-а на рачунима морају да буду исказане пореске стопе од осам и осамнаест одсто.

Према његовим речима, после шест месеци ће се видети све добре и евентуалне лоше стране новог начина опорезивања, које у пракси нису добро примењене. Динкић је рекао да га је изненадило што су неке цене снижене јер је очекивао да ће неки произовдјачи искористити прилику и ‘ућарити’ разлику од два одсто, као што су урадили прозивођачи кафе који су повећали своју добит. „Због ПДВ-а би требало да појефтини кафа и добили смо неке најаве од производјача да ће снизити цене, али то још увек није примењено“, нагласио је он.