Почела примена нижег пореза на лекове, храну и друге производе

Порез на додату вредност (ПДВ) од данас ће бити смањен са 18 на 8 одсто за лекове, новоизграђене станове, месо, рибу, смрзнуто воће и поврће, житарице, сточну храну и улазнице за биоскопе и културне догађаје.

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић изразио је јуче очекивање да ће трговци снизити цене производа за које је смањење пореске стопе омогућено изменама Закона о порезу на додату вредност.

ПДВ се укида код увоза хуманитарне помоћи и донација из иностранства, а плаћања пореза ослобођен је и увоз помагала за особе са инвалидитетом, осим код увоза моторних возила, при чему је уведено право на повраћај ПДВ-а традиционалним црквама и верским заједницама.

Поред измена Закона о ПДВ-у од данас ће почети примена још 14 финансијских закона усвојених 15. јула у Скупштини Србије, међу којима су и Закон о царинској тарифи и измене и допуне Царинског закона.

Изменама Царинског закона грађанима Србије који су најмање две године радили у иностранству омогућено је да увезу одређене предмете за домаћинство без плаћања царина, а инвалидима да увезу моторна возила без царине.

Применом Закона о царинској тарифи царине ће бити повећане за 142 производа, међу којима су неке основне животне намирнице и поврће и воће које се производи у Србији, а мање царине плаћаће се за 164 производа, углавном сировине и репроматеријале неопходне за домаћу производњу.

Према том закону, царинске стопе биће повећане за брашно, зелену салату, кајсије, брескве, јабуке, крушке, паприку, семе шећерне репе и хмељ. Царинска стопа на намештај и готове гуме биће повећана са 10 на 20 одсто.

Просечна царинска стопа износиће 8,69 одсто, а за највећи број производа, њих око 30 одсто, царина је само један проценат.

Применом Закона о царинској тарифи царине се враћају на ниво пре хармонизације са Црном Гором, а просечна стопа за пољопривредне производе износи 16,95 одсто, док је за индустријске производе 6,19 одсто, преноси агенција Бета.

Нови Закон о царинској тарифи објављен је у Службеном гласнику Републике Србије број 62/05.