Почела фаза 4 Програма “Рехабилитација система даљинског грејања у Србији“

Министар рударства и енергетике Петар Шкундрић, државни секретар министарства финансија, Слободан Илић и директор канцеларије КфW банке у Београду Јирген Велшоф потписали су у петак 17.септембра, Меморандум о разумевању у вези са четвртом фазом програма „Рехабилитација система даљинског грејања у Србији“, којим се предвиђа улагање око 58 милиона евра.

У тој фази програма предвиђено је улагање у системе даљинског грејања у топланама у 18 градова у Србији. При томе, неке општине ће добити средства на основу повољног зајма, док ће један број њих добити бесповратна средства.

Државни секретар Министарства финансија Слободана Илића изјавио је да ће четврта фаза тог програма бити завршена у наредне четири године. Он је подсетио да је комплетан програм почео да се реализује 2001. Илић је додао да укупне инвестиције у пројекте даљинског система грејања у Србији износе 101, 5 милиона евра, од чега на бесповратна средства отпада 36 милиона евра.

Реч је о повољном зајму са каматном стопом од 2,5 одсто, са грејс периодом и роком отплате од 12 година. Бесповратна средства биће додељена општинама Бачка Паланка, Бор, Јагодина, Књажевац, Нови Пазар, Лесковац, Неготин, Рума и Трстеник, док су средстава из повољног зајма намењена за даљинске системе грејања у Чачку, Крагујевцу, Крушевцу, Нишу, Пироту, Суботици, Новом Саду, Шапцу и Ваљеву. Влада Србије је за те потребе издвојила 9,25 милиона евра бесповратних средстава – изјавио је министар рударства и енергетике Петар Шкундрић.