Побољшање структуре аграрног буџета у наредној години

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић изјавио је данас да ће структура аграрног буџета наредне године бити побољшана у корист повољнијих кредита пољопривредним произвођачима.

Динкић је приликом обиласка имања Јанка Медвеђа, пољопривредника из Бегеча код Футога, подсетио на то да је аграрни буџет ове године износио 19 милијарди динара и да је само на име кредита пласирано приближно четири милијарде динара, и то за више од 25 хиљада произвођача.

Он је навео да је за око 23.500 произвођача одобрено 1,5 милијарди динара краткорочних кредита, док је за дугорочне кредите одобрено око 2,5 милијарди динара за више од 1.700 захтева регистрованих газдинстава.

Министар финансија и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Србије Ивана Дулић-Марковић бораве данас у општинама Нови Сад, Оџаци и Сомбор, где обилазе пољопривредна газдинства која је Министарство пољопривреде подржало кроз дугорочни кредит и мере за унапређење села.

Динкић је истакао да су преко мера за унапређење села предвиђена бесповратна средства у износу од више од 730 милиона динара, а Министарство је ове године исплатило и накнаду штете пољопривредницима са поплављених подручја средњег Баната.

Према његовим речима, исплаћено је 154 милиона динара за општине Житиште, Пландиште и Сечањ, као и 230 милиона динара Јавном предузећу „Војводинаводе“ за одржавање и санацију објеката за одбрану од поплава, 10 милиона динара општинама које су претрпеле штету у поплавама и 20 милиона динара задругама и пољопривредним предузећима са поплављеног подручја из програма субвенција.

За 2006. годину планиран је аграрни буџет у износу већем од 23 милијарде динара, указао је Динкић, уз напомену да ће инвестициона подршка пољопривредним произвођачима, која је започела краткорочним и дугорочним кредитима, бити настављена и у наредној години.

Дулић-Марковић је током обиласка имања Симе Давидова у селу Дероње код Оџака нагласила да ће Министарство пољопривреде током наредне године извршити поделу пољопривредних домаћинстава на комерцијална и некомерцијална.

Она је објаснила да је реч о подели на домаћинства која могу да опстану на тржишту и старачка и њима слична домаћинства којима је потребна директна помоћ државе да би опстала.

Услов за помоћ старачким домаћинствима је да се региструју као некомерцијална газдинства, да су чланови домаћинства старији од 55 година и да 10 година уплаћују земљорадничке пензије у Фонд ПИО, прецизирала је Дулић-Марковић и додала да им, уколико испуњавају те услове, следи 40.000 динара по члану домаћинства.

Такође, како је истакла, средства за ту намену биће обезбеђена преусмеравањем средстава од премирања цена сунцокрета и соје.