Плате у просвети веће за 2,5 процента од октобра

Министри финансија и просвете Млађан Динкић и Лјиљана Чолић потписали су данас са представницима синдиката просветних радника протокол којим се предвиђа повећање октобарских плата просветних радника за 2,5 одсто.

Министар финансија Млађан Динкић је, после разговора са представницима синдиката, рекао да је овај договор направљен у оквиру буџетских могућности и да ће за повећање плата бити издвојено 173 милиона динара из буџета, док ће распон коефицијената у просвети бити повећан следеће године. Он је нагласио да ће приликом формирања буџета за 2005. годину просвета имати приоритет у односу на друге јавне службе.

Према његовим речима, Влада би ускоро требало да предложи Скупштини Србије ребаланс буџета који ће подразумевати смањење јавних расхода са 45 на 30 милијарди динара, али да ће плате просветара, упркос рестриктивној политици, бити повећане у новембру и децембру, када се исплаћују плате за октобар и новембар.

Динкић је, изразио уверење да ће посланици Народне скупштине усвојити ребаланс буџета, јер ће јавни расходи бити знатно мањи што ће се одразити на макроекономску стабилност.

Министар финансија рекао је и да је захваљујући смањењу јавних расхода у августу ове године први пут забележен суфицит у буџету, као и да ће, ако буде усвојен ребаланс, дефицит овогодишњег буџета за 13 милијарди бити нижи у односу на прошлогодишњи.

Најављене рестрикције јавне потрошње, уз затегнуту фискалну и монетарну политику неопходне су како би се очувала стабилност динара, чији курс је већ месец дана потпуно стабилан, рекао је Динкић и додао да ће тако остати до краја године.

У име три репрезентативна синдиката, председник Синдиката образовања Србије Бранислав Павловић рекао је да ће основица зарада запослених у основном и средњем образовању од октобра ће износити 1.435 динара, уместо досадашњих 1.400, а у вишем и високом образовању биће 1.085,37 динара, док ће у октобру бити настављени преговори о платама у идућој години.

Министар просвете Лјиљана Чолић изразила је незадовољство укупним статусом образовања у Србији, наводећи да се из буџета за образовање издваја 3,6 одсто бруто друштвеног производа, уместо 6 одсто колико је уобичајено у Европи.

Она је рекла да ће инсистирати на повећању издвајања за просвету у идућој години.