Петковић са парламентарцима у Бечу

Државни секретар у Министарству финансија задужен за туризам, Горан Петковић, придружиће се данас парламентарцима европских земаља и предсатвницима Европског парламента у посети Бечу и аустријском парламенту.

Петковић је за Танјуг рекао да парламентарци путују бродом, који плови од Пасауа преко Београда и Видина до Беча, на којем се одржавају четири одвојена састанка на којима ће, поред делегација националних парламената, учествовати и представници Европског парламента, као и стручњаци.

„Путоваћемо до парламента Словачке у Братислави и продужићемо сутрадан до парламента Мађарске у Будимпешти“, рекао је Петковић.

Према његовим речима паралелно са парламентарним посетама, на броду ће се одржавати тематске конференције посвећене примени Дунавске стратегије, а данас ће на дневном реду бити расправа о сарадњи подунавских земаља у области туризма, саобраћаја и високог образовања.

Брод ће у суботу пре подне приспети у Београд, а у скупштинском здању европске колеге ће дочекати посланици заједно са председником Скупштине Србије Небојшом Стефановићем.

Петковић је подсетио да од недеље, 26. маја, у Београду почињу догађаји везани за Извршни савет Светске туристичке оргнаизације, наводећи да ће се 26. и 27. маја одржати конференција на броду на релацији Београд – Велико Градиште.

На броду, који ће пловити Ðердапском клисуром, учесници из разних крајева света дискутоваће о унапређењу туризма на копненим водама – рекама, језерима, у заштићеним мочварним подручјима и брзим планинским рекама, рекао је он.

Закључци ће бити предочени на радној конференцији Извршног савета Светске туристичке организације, чија је седница планирана за 28. и 29. мај у Палати Србија на Новом Београду, исткао је Петковић.

До сада је пријављено 30 делегација различитих земаља, навео је он, и подсетио да Извршни савет Светске туристичке организације има 32 чланице.

Према његовим речима, оваквом догађају обично присуствује између 120 и 140 људи.

До сада је за састанак у Београду пријављено 139 делегата, од којих 13 министара, док ће остале делегације предводити највиши званичници у области туризма, рекао је Петковић.

На београдском скупу биће утврђен предлог за избор генералног секретара Светске туристичке организације за наредни мандатни период од четири године.

„Када је реч о туризму, Београд ће наредних неколико дана бити најважнији град на свету“, закључио је Петковић.