Петковић: Радићемо на професионализацији манифестација

Државни секретар Министарства финансија и привреде, задужен за туризам, др Горан Петковић данас је на 6. Скупу организатора манифестација 2012/2013, у Привредној комори Србије, свечано уручио награду „Туристичка слагалица 2012“ најуспешнијој локалној самоуправи која је дала значајну подршку у организацији туристичких манифестација, а коју је добила општина Нови Бечај.

Горан Петковић изјавио је да у Србији постоји око 2.000 манифестација и да тај податак указије да такви догађаји у Србији имају традицију.

Он је истакао да не треба заборавити и на проблем који се мора решавати у овој области како би она функционисала што је могуће боље.

“Један од гласичних недостатака оваквих манифестација представља њихова професионализација, са аспекта безбедности, удобности и комфора посетилаца који долазе, али понекад и садржаја манифестација који се стално мора обогаћивати”, рекао је Петковић.

Петковић је додао да је оно са чиме се сусрећу састављачи календара манифестација јесте сталност и динамика манифестација, као и њихов рапсоред у календару. По његпвом речима, често се дешава да се ти распореди поклапају, па се тако неретко на две или три локације, у непосредној близини, организују у исто време манифестације које заправо деле посетиоце.

„Оно што је наш заједнички задатак јесте да покушамо да тај календар ускладимо и да се кроз распоред манифестација омогући посетиоцима да сваког викенда могу да посете неку манифестацију, да на пример, једног викенда сплаваре на Дрини, а да другог викенда посете манифестацију скокова у воду која је исто толико атрактивна”, казао је Петковић.

Он је на крају подцетио да је једна од ствари са којим ћемо се сусретати јачањем тржишне економије, и коју не треба занемарити, јесте одрживост манифестација, како са социјалног и природног аспекта у смислу очувања животне средине, тако и са аспекта економске одрживости.

“Конкурс који је расписан ових дана и који између осталог, поред инфраструктурних пројеката, покрива и манифестације, садржи једну клаузулу која је усмерена управо ка тој одрживости”, истакао је Петковић и објаснио да се у том смислу организатори манифестација могу јављати за подршку максимално три пута од 2013. године па надаље,
али са мањим износом финансирања сваке наредне године.