Петковић обишао Рамску тврђаву

Државни секретар у Министарству финансија и привреде, задужен за туризам др Горан Петковић, изјавио је данас у Великом Градишту након радног састанка са надлежним институцијама поводом реализације пројекта обнове Рамске тврђаве да је овај пројекат веома битан како би Србија имала заокружен производ који би могла да понуди туристима у источном делу Србије.

“Ревитализација Рамске тврђаве представља део шире слике и већег броја пројеката који се плански раде у оквиру реализације Дунавске стратегије. Министарство финансија и привреде, ресор туризма је већ било ангажовано на ревитализацији Лепенског Вира и изградњи визитерског центра на Виминацијуму. Ево сада је у припреми реализација пројекта Голубачке тврђаве и онда би се као прави заокружени производ овог краја појавила и ревитализована и сређена Рамска тврђава“, рекао је Петковић.

Он је додао да ће Министарство финансија и привреде врло радо учествовати у овом пројекту, пружајући како финансијску подршку тако и подршку у изради документације, а касније и у реализацији важних туристичких садржаја, приступа, паркинга и свих осталих ствари које су потребне да би се један туристички објекат комерцијализовао и комфорно, цивилизовано примио посетиоце.

Турски амбасадор у Србији, Мехмет Кемал Бозаy, је након састанка изјавио да је ревитализација Рамске тврђаве веома важна и за Србију и за Турску јер представља део њиховог историјског наслеђа. Он је рекао да ће пружити пуну подршку како би ову тврђаву ревитализовали и учинили познатијом светској јавности.

Састанку су такође присуствовали и представници Министарства културе и информисања, представници Републичког завода за заштиту споменика културе,
Канцеларије за одрживи развој недовољно развијених подручја и представници Турске агенције за међународну сарадњу и
кординацију (ТИКА).

Реконструкција комплекса Рамске тврђаве, која ће обухвати осим бедема и кула, каравансарај, купатила – хамаме и декоративну спољашњу и унутрашњу расвету, допринеће значајном развоју туристичке понуде Великог Градишта и региона.

Рамску тврђаву подигла је турска војска 1483. године, за време владавине султана Бајазита Другог (1480-1512) на десној обали Дунава ради освајања Панонске низије, а једна је од седам средњевековних тврђава на његовом току кроз Србију.