Перспективе тржишта капитала у Србији

На јучерашњем округлом столу, посвећеном перспективама тржишта капитала у Србији, који је организовао београдски магазин Економист, републички министар финансија Божидар Ђелић изјавио је да је било прања новца приликом трговања обвезницама старе девизне штедње и додао да ће детаљи о тим случајевима бити познати наредних дана.

Говорећи о тржишту капитала у Србији, министар Ђелић је рекао да треба бити злонамеран па не приметити да тржиште капитала у протекле две и по године није било у развоју. Проблеме који постоје назвао је дечјим болестима, а као пример навео је случај трговања акцијама Апатинске пиваре, али и трговање обвезницама за које је констатовао да није довољно развијено на берзи.

Подсетивши да је досад успешно реализована продаја 69, од 116 мањинских пакета акција српских предузећа који се налазе у власништву Акцијског фонда, при чему је држава зарадила око 87 милиона евра, републички министар за привреду и приватизацију Александар Влаховић, указао је на ниску тражњу за акцијама предузећа, као и чињеницу да мали инвеститори, односно градјани са својом девизном штедњом, нису укључени у куповину. Министар Влаховић је напоменуо да ће у наредном периоду бити усвојено низ системских законских решења којима би требало да се оживи тржиште капитала.