Ове године привредни раст и повећање куповне моћи од око 5 одсто

Министар финансија и економије у Влади Републике Србије Божидар Ђелић рекао је јуче да је Србија у последње две године имала сјајне резултате, а да је прошле године проглашена земљом број 1 када је реч о напретку у спровођењу реформи, али да би даља неизвесност око усвајања Уставне повеље могла да разводни све напоре, зато што је политичка стабилност веома важна за привлачење инвестиција, као битног дела транзиције ка тржишној привреди и модерном друштву.

Ђелић је то рекао новинарима у паузи рада конференције „Стратегије за нову Европу“, на којој учествује око 1.000 финансијских стручњака и инвеститора из централне и источне Европе. Организатор конференције је Јуромани, а спонзори аустријске и регионалне банке. Ђелић је учествовао и у панел дискусији са министрима финансија из Литваније, Чешке, Хрватске, Мађарске, Румуније и Бугарске, преноси агенција Бета.

„Ми сада имамо сјајну шансу. Маја 2004. године Мађарска, Чешка и друге земље улазе у Европску унију и због тога морају да прилагоде своје привреде новим условима. Тиме они губе многе могућности за привлачење инвестиција, а ми на другој страни сада треба да следимо стратегију, да им узмемо њихове инвеститоре“, рекао је Ђелић.

„Србија је у конкуренцији са Бугарском, Румунијом и Хрватском, а на скупу се видело да су те земље направиле велики напредак и да Србија ‘каска’ за њима“, рекао је Ђелић. Он је казао да због тога очекује да у овој години неће бити превеликих политичких ‘натезања’.

„Очекујем да имамо једноцифрену инфлацију од девет процената, да наш привредни раст буде најбржи у целој Европи са пет одсто, да привучемо око милијарду евра инвестиција, а исто тако очекујем да куповна моћ наших грађана настави да расте за неких четири до пет одсто“, рекао је Ђелић.

„У домену инфраструктуре очекујем да ће Србија постати важан саобраћајни чвор, а у домену приватизације очекујем да ћемо успети да привучемо већи део светских компанија, које неће доћи да нас очерупају, већ да искористе наш порески и други амбијент, радну снагу и да са те платформе што више извозе у ЕУ и САД“, рекао је Ђелић.

Скуп у Бечу организује Јуромани (Еуромонеy), међународни организатор пословних конференција, који осму годину за редом организује највећу конференцију о тржишту капитала у југоисточној Европи. Дводневна конференција окупља највише државне званичнике из финансијских области, економске експерте и инвеститоре, а ове године тема је била будућност развоја овог региона у светлу незабележеног привредног раста у односу на веома тешку економску годину за светску економију.