Остварен буџетски суфицит

Министар финансија Млађан Динкић изјавио је данас да је у јануару остварен суфицит у буџету од 350 милиона динара, док су укупне буџетске резерве око 22 милијарде динара.

Он је на конференцији за новинаре нагласио да је одлучено да се ове резерве у првих шест месеци не троше, како би се у јуну ишло на
ребаланс буџета и одржавање макроекономске стабилности.
«Основни циљ макроекономске политике у овој години биће обарање инфлације у другом кварталу, на вредности блиске нули», рекао је Динкић и додао да ће у првом кварталу инфлација сигурно бити већа због увођења пореза на додату вредност, као и због дизања цена комуналних услуга, али и због скока цена нафте и нафтних деривата на светском тржишту.
Динкић је посебно нагласио да неће бити поскупљења струје од 1. априла, како је најављивано, све док се не изврши реструктуирање ЕПС-а.
«Ако се стално нерационална структура која постоји, само умножава кроз повећање цена, никада нећемо имати реструктуирање, него ће се све те нерационалности покривати на терет грађана», рекао је Динкић и додао да ће ново поскупљење струје, највероватније, бити од 1. јула и то не за 14 одсто, како је најављивано, већ за око 9 посто.
Он је рекао да ће кључни напор ове године бити реструктуирање јавних предузећа, посебно Електропривреде Србије, ЈАТ-а и ЖТП «Београд».
Министар Динкић је такође нагласио да ће један од приоритета у наредном периоду бити и увођење мера за стимулисање извоза, издвајања више новца
за спорт и културу, као и јачање финансијске дисциплине.
Он је рекао да ће се до краја марта у Скупштини наћи и предлог промене Закона о доприносима, који се односи на укидање доприноса на ауторске хонораре.
Динкић је посебно нагласио да ће
2005. година бити последња година у којој постоји пиратерија у Србији.
«Усвајањем новог кривичног закона, пиратерија ће бити веома оштро санкционисана», изјавио је Динкић.
Говорећи о фискализацији, министар финансија
је посебно истакао три ставке које су прописане новим Законом о фискалним касама, а оне се односе на то да у радњи мора да стоји само фискална каса, а не нека друга, потом да се видно истакне налепница на којој пише «узмите рачун» и трећа је да ако продавац не изда фискални рачун, купац нема дужност да плати робу.
«Једна од мера пореске контроле, која ће највероватније до 15. фебруара бити законски уобличена, односи се на награду свакоме ко пријави место где не издају фискалне рачуне; тај грађанин биће награђен са 500 динара по пријави», рекао је министар Динкић и додао да ће до 31. матра сви велики порески обвезници морати да уведу ГПРС-терминал за даљинско очитавање свих дневних извештаја из фискалне касе.
Говорећи о играма на срећу, он је рекао да су се у јануару, по овом основу,
у републички буџет слила средства у износу од 190 милиона динара, и то од кладионица и оних који држе аутомате и организују робне награде око 92 милиона динара, а остатак од 100 милиона динара од Државне лутрије Србије, по основу организовања игре «лото».
Он је, такође, рекао да ће Државна лутрија Србија, према плану, имати уплату за буџет
између 20-30 милиона евра.
«Све постојеће томболе имају рок до 15. фебруара да се укључе у систем Државне лутрије Србије, како би избегле казне», рекао је Динкић.
Он је навео и да је 10. фебруар рок за регистровање уплатних места за кладионице, код Управе за игре на срећу (Улица Омладинских бригада 1, Нови Београд).
Директор Пореске управе Владимир Илић рекао је да се и даље успешно наставља едукација обвезника ПДВ-а, а да се прва велика средства од наплате ПДВ-а очекују 10. фебруара.
Он је најавио и контроле бувљих пијаца, у циљу њихове легализације и фискализације.