Олакшан пријем хуманитарне помоћи

Управа царина предузела је све мере да не долази до задржавања хуманитарне помоћи, максимално је поједноставила процедуру и сви управници царинарница, као и шефови испостава имају прецизне инструкције где се хуманитарна помоћ упућује. Сви они који хуманитарну помоћ шаљу у Србију, а немају прецизну информацију коме је шаљу, треба да је упуте на царинску испоставу Терминал Београд (11568).

Хуманитарна помоћ и њено допремање је у овом тренутку приоритет Управе царина, због чега је дат налог свим царинарницама да у одређеним, изузетним ситуацијама када превозник из објективних разлога није у могућности да ангажује шпедитера сами цариници преузму попуњавање декларације и њену обраду.

“Потребно је само да се направи кратак списак, опис робе која ће стићи са спецификацијом. Ми смо дали већ налог свим царинарницама да поступак са хуманитарном помоћи сматрају приоритетом. Према томе, довољно је да се транспортно средство појави и наши ће сарадници одмах узети у рад и транспортно средтство ће врло брзо, без икаквих проблема, ући у царинско подручје и доћи на своје одредиште“ – изјавио је помоћник директора Управе царина, Веселин Милошевић.

У претходних неколико дана наши људи из дијаспоре организују конвоје хуманитарне помоћи и шаљу оно што је у овом тренутку заиста најпотребније угроженом становништву. То су пре свега вода и храна, одећа, обућа, санитетски материјал, средства за хигијену и слично.

У царинској испостави Терминал Београд обезбеђено је стално присуство представника Црвеног крста, припадника МУП и царинске службе.