Одржана Конференција о примени Закона о финансирању политичких странака

Министар финансија и економије у Влади Републике Србије Божидар Ђелић оценио је данас да је

Ђелић је приликом отварања конференције посвећене спровођењу Закона о финансирању политичких странака, који је усвојен у јулу ове године, а ступа на снагу 1. јануара 2004. године, истакао да се из буџета Републике Србије за финансирање политичке активности издваја 0,15 одсто средстава, односно око 120 милиона динара, док висина средстава остварена из приватних извора није позната.

Он је навео да би ти износи били много већи да је овај закон ступио на снагу почетком ове године и прецизирао да би у том случају средства за финансирање политичких странака из јавних и приватних извора достигла суму од милијарду динара.
Према његовим речима, одредбама Закона које се односе на повећање издвајања из буџета и изузетно строге услове за прикупљање из приватних извора створиће се лимит средстава за финансирање политичких странака који одговара стању наше земље.

Ђелић је, представљајући правила о прикупљању средстава из приватних извора, подсетио на то да Закон забрањује да странке финансирају анонимни донатори, стране државе, они који не плаћају порез, као и лица која се баве акцизним пословима, играма на срећу или су у великим пословима са државом, а на овој листи су и државна предузећа.
Он је навео да прилог физичких лица не сме да буде већи од десет, а правних лица од сто просечних зарада и додао да је чланарина једини приватни извор који није лимитиран, али да и он такође подлеже контролним механизмима.

Данашњи скуп организовало је Министарство финансија и економије у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Србији и Црној Гори с циљем да још једном упозна странке на политичкој сцени Србије са конкретним и појединачним одредбама овог закона као и да омогући директну комуникацију страна у овом процесу.

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији и Црној Гори Маурицио Масари истакао је да је Закон о финансирању политичких странака израђен у складу са већином међународно установљених стандарда у овој области, али да ће његова ефикасност и прави домети бити процењени током његовог спровођења.