Одлука о наставку субвенционисања стамбених кредита 1. марта

Министар за економске односе са иностранством и координатор Министарства финансија Владе Републике Србије Милан Париводић изјавио је данас да ће Влада на редовној седници 1. марта донети одлуку о наставку субвенционисања стамбених кредита. Париводић је на конференцији за новинаре рекао да ће на тај начин бити уклоњена техничка грешка која се јавила због тога што Секретаријат Министарства финансија и Национална корпорација нису пратили темпо, односно динамику трошења средстава намењених за субвенционирање стамбених кредита.

Министар је навео да је за први квартал ове године било издвојено 250 милиона динара, а како је заинтересованост грађана била већа, готово цео износ потрошен је у првих месец и по дана. Он је најавио да ће, након што Влада сутра донесе одлуку, у понедељак, 5. марта, наставити да потписује захтеве за одобравање стамбених кредита.

Говорећи о јучерашњем састанку с банкарима, Париводић је рекао да је уведена још једна новина – да се субвенционишу и кредити индексирани у швајцарским францима. Он је као пример навео да ће грађанин који узима кредит од 100.000 евра на 30 година морати да врати осим главнице још 94.000 евра, док ће за исти такав кредит индексиран у швајцарским францима морати да плати додатних 66.858 евра, односно 28.000 евра мање.

Државни секретар Министарства финансија Весна Арсић нагласила је да је Предлогом буџета за 2007. годину одређено 3,1 милијарди динара за исплату субвенционисаних стамбених кредита, од чега је за први квартал издвојено 250 милиона динара. До 9. фебруара је потрошено 177 милиона динара, а до 23. фебруара исплаћено још 70 милиона динара и поднето је још захтева у вредности 170 милиона динара, што је превазишло расположива средства. Услед овог неслагања Национална корпорација за осигурање стамбених кредита објавила је обуставу одобравања кредита. Државни секретар је нагласила да ће, уколико Влада на сутрашњој седници одобри одлуку о наставку субвенционирања стамбених кредита, бити обезбеђено још 450 милиона динара у ову сврху.

Директор Управе за трезор Министарства финансија Весна Джинић је нагласила да су до 26. фебруара остварени приходи од 97 милијарди динара, док се очекује да до краја фебруара приходи достигну 100 милиона динара. Она је нагласила да су приходи од треће лиценце и рекордна уплата ПДВ-а у јануару допринели су остварењу суфицита од 474% у односу на план.