Одбор за финансије подржао буџет за наредну годину

Одбор за финансије Скупштине Србије једногласно је данас подржао с пројекцијама за 2007. и 2008. годину.

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић оценио је у уводном излагању да је први пут, после низа година, реч о пројекцијама буџета којима би сваки министар требало да буде задовољан, јер се значајно редукује јавна потрошња с једне стране, док ће, с друге, значајно бити повећана издвајања за капиталне инвестиције.

Он је објаснио да је овим предлогом предвиђено да у наредној години буџетски приход износи 487,9 милијарди динара, расход 448,3 милијарде динара, док би буџетски суфицит износио 39,6 милијарди динара.

Према његовим речима, очекује се и остваривање приватизационих прихода у износу од 30 милијарди динара.

Одбор је дао сагласност на финансијске планове за 2006. годину за републичке фондове пензијско-инвалидског осигурања запослених, пољопривредника и осигураника самосталних делатности, Републичког завода за здравствено осигурање и Националне службе за запошљавање.

Динкић је такође истакао да су од Међународног монетарног фонда (ММФ) затражени званични преговори о новом једногодишњем аранжману који би почео да важи од средине 2006. године.

Датум реализације будућег аранжмана не зависи само од нас, указао је министар финансија, уз напомену да ће овогодишњи аранжман с ММФ-ом бити окончан у јануару следеће године.