Од нове године обавезне фискалне касе

Приликом куповине одредјеног артикла добили сте рачун. Чувајте га, по изласку из радње, јер би вам инспекција, уколико вам затражи рачун на увид (испред продавнице, таксија, књижаре), а Ви га не поседујете, могла наплатити казну.

Већ од почетка следеће године фискалне касе биће обавезне за сва трговинска предузећа и радње, укључујући и предузећа која се баве услужним делатностима према градјанима.
Динамику уводјења фискалних каса, утврдјује Влада РС, с тим што се овај процес мора завршити до краја 2003. год. У циљу спречавања монопола, на међународном тендеру за набавку каса, лиценце за њихову продају добиће сва предузећа која буду испунила услове. То значи – да ће се у продаји наћи касе више произвођача и по различитим ценама. Како је министарство трговине најавило –
касе, које буду производила наша у сарадњи са бугарским и кинеским предузећима, коштаће од 200 до 300, а оне које ће се набављати од Италијана и Јапанаца око 1.000 евра.
Друга опција за набавку регистар каса је изнајмљивање и месечно плаћање закупнине у вредности од 50 евра, 100 евра и више. Такође, каса ће моћи да се узме на лизинг и отплаћује кроз коришћење.

За оне неупућене кратко појашњење – фискалну касу од обичне, разликује то што има меморију која бележи све трансакције у трговини. Пломбирана је и може да је отвори искључиво овлашћено лице. Сваки трговац је, у овом случају, дужан да изда рачун, а купац да га узме и сачува. На рачуну је истакнуто време и датум куповине, појединачне цене артикала, порез и на крају збир трошкова.

На овај начин, држава ће, између осталог, у сваком тренутку имати увид у средства која се преко пореза сливају у њену касу, при чему ни
робно-новчане трансакције неће моћи да се утаје. Фискални приход је, тако, јасан, а цео умрежен, систем контролише фискална полиција или инспекција задужена за овај посао.

Министар трговине, туризма и услуга Слободан Милосављевић је најавио да ће држава са 30 одсто финансирати увођење каса, а предузећа која нису у финансијској могућности да их набаве имаће шансу да набаве искључиво фискални штампач који се инсталира на обичне касе.

Успех овог подухвата био би
први, озбиљан корак у обрачуну са сивом економијом. Министарство трговине поднело је предлог Скупштини да се Закон о порезу на промет усклади са законом о промету робе, тако да, на зеленим пијацама неће моћи да продаје робу нико осим сељака и занатлија, а индустријска роба се неће више нудити на уличним тезгама.