Од 1. јула регуларни систем финансирања

Министар финансија Мирко Цветковић изјавио је да су у првих пет месеци ове године остварени буџетски приходи од 234,7 милијарди динара, од чега су 193,3 милијарде порески приходи. Остварен је буџетски суфицит од 33,3 милијарде динара. Индустријска производња за прва четири месеца 2007. године показује раст од 5,3% у односу на исти период претходне године, док је реални раст бруто домаћег производа 5,7%. Раст цена на мало износи 2,1% у односу на децембар прошле године. Цветковић је нагласио да се до краја јуна очекује усвајање буџета, чиме би се у јулу прешло на регуларни систем финансирања.

Министар је истакао да су у протеклих десетак дана окончани преговори са Светском банком везано за инвестиционе кредите у висини од 187 милиона долара. У питању је пет кредита који су намењени изради система наводњавања и одводњавања, регионалном развоју Бора, унапређењу електроенергетске ефикасности, реконструкцији саобраћаја и реформи пољопривреде у транзицији.

Министар Цветковић је нагласио да ће средства у висини од 200 милиона динара за наставак програма субвенционисања стамбених кредита већ данас бити на располагању Националној корпорацији за осигурање стамбених кредита. Наставља се и исплата старе девизне штедње у износу од 150 милиона евра до краја јуна.

Новоизабрани државни секретар у Министарству финансија Јанко Гузијан изјавио је да је приоритет Министарства избалансирани буџет и активне мере на смањењу спољнотрговинског дефицита.