Очекују се значајније и веће инвестиције из иностранства

– Ове године се из иностранства очекују значајне и веће инвестиције у републици, чак до милијарду долара, изјавио је министар финансија Србије Божидар Ђелић за празнични број пиротског недељника Слобода.

Говорећи о смањењу пореза на добит предузећа и пореза за предузетнике и занатлије – хтели смо да привучемо страни капитал и ангажујемо домаћи. Сам наговештај ових мера убедио је неколико великих предузећа да веома озбиљно размотре могућност инвестирања у Србију, објаснио је Ђелић.

– Србија има нову шансу, јер Мађарска, Чешка, Пољска и Словенија у Европску унију улазе 2004. године. То су земље из средње и источне Европе које су деведесетих година привукле највећи део иностраног капитала. Треба да имамо подстицаје који ће привући инвеститоре и да се у конкуренцији са Бугарском, Хрватском, Босном и Румунијом изборимо за централно место у југоисточној Европи.

Осврнувши се на чињеницу да је Европска банка за развој одобрила кредит од 24 милиона евра за поправку путева, Ђелић је истакао да
ће у овој години приоритет бити обнова инфраструктуре у Србији и подсетио да је са бугарском владом постигнут споразум да ауто пут Ниш-Софија буде приоритетни пројекат обе земље.