О пет антикорупцијских закона у октобру

У разговору за данашњи „Блиц“ Александра Дрецун, секретар Министарства економије и финансија и представник СРЈ у СПАИ, антикорупцијској иницијативи Пакта за стабилност југоисточне Европе, изјављује да су у оквиру овог министарства припремљени нацрти пет антикорупцијских закона.

– Нацрти националне стратегије борбе против корупције, закона о спречавању конфликта интереса приватне и јавне функције државних функционера, закона о финасирању политичких странака, кодекса понашања државних службеника и акт о оснивању Агенције за борбу против корупције су завршени. Тренутно пролазе кроз међуресорна разматрања у Влади Србије, јер је корупција проблем који се мора сагледати кроз више аспеката, а након тога очекујем да се они, крајем октобра, нађу и у скупштинској процедури – каже госпођица Дрецун.

У припреми овог законског сета, по речима Дрецунове, учествовали су и представници мисије Светске банке у Београду. Главни задатак ових правних аката јесте – да омогуће ефикасну борбу против корупције институцијалним механизмима. Пошто, „на нашу ситуацију није било могуће пресликати законска решења других земаља, приступило се изради сопствених, који би укључили неке од специфичности корупције код нас“, рекла је Дрецунова.