Нови закон о спречавању прања новца и финансирања тероризма у скупштинској процедури у октобру

Државни секретар Министарства финансија Владе Републике Србије Миодраг Ђидић изјавио је данас да ће нови закон о спречавању прања новца и финансирања тероризма бити послат у скупштинску процедуру у октобру, а требало би да буде усвојен до краја године. Ђидић је на конференцији за новинаре, одржаној у Влади Србије, рекао да је новина у предлогу закона регулација области финансирања тероризма, што је један од најактуелнијих проблема у свету.

Предлогом закона предвиђено је и да Пореска управа, Управа за игре на срећу и Тржишна инспекција контролишу да ли банке, адвокатске канцеларије и агенције за промет некретнина испуњавају законске обавезе да спречавају утају пореза или прање новца, указао је Ђидић.
Говорећи о раду Пореске управе, он је напоменуо да је од 1. маја до 23. августа ове године наплата пореза била 13,7 одсто боља него у истом периоду лане, што значи да се финансијска дисциплина грађана побољшава. Ђидић је подсетио на то да је прошле године усвојен Закон о финансирању локалне самоуправе који предвиђа да до краја 2008. године локалне самоуправе преузму убирање пореза на имовину.
Он је истакао да то да сада није најбоље функционисало пошто локалне самоуправе не показују интерес да преузму тај посао, осим у Београду, Крагујевцу, Врњачкој Бањи и Врању. Истовремено, Ђидић је додао да ће Пореска управа помоћи локалним самоуправама да оспособе службе за прикупљање пореза и навео да је у јулу ова управа појачано контролисала промет преко фискалних каса предузећа која се баве угоститељством, брзом храном и пекара, након чега је око 30 одсто контролисаних објеката затворено због неправилности.
Ђидић је нагласио да су међу приоритетима Министарства реконструкција и модернизација граничних прелаза, што би требало да омогући бржи и лакши промет људи и роба преко границе. Чекање на граници не сме да буде пет или десет сати, мора се свести на најмању могућу меру, али то не можемо да изведемо сами, већ, пре свега, у сарадњи са министарствима унутрашњих послова, пољопривреде и екологије, рекао је Ђидић.
Директор Управе царина Предраг Петронијевић означио је модернизацију царинске службе као најважнији задатак Царине, уз напомену да се све мере, укључујући и кадровску обнову, обављају у координацији са Министарством финансија.