Нове шансе за инвестиције у Србији

– У Србији се отварају нове шансе за инвестиције због чињенице да ће се ускоро граничити са Европском унијом, пошто Мадјарска буде примљена у стално чланство 2004. године, рекао је, измедју осталог, министар финансија и економије Божидар Ђелић на предавању о реформама пореског система у Србији, одржаном на Другом медјународном сајму финансија „Финмар“ на Новосадском сајму.

Према његовим речима, Мадјарска после пријема у ЕУ, инвеститорима више неће моћи да понуди повластице за инвестиције и да ту улогу сада може да преузме Србија, која мора све да учини да постане атрактивна за инвеститоре.

Ове године инвестиције у Србију достиже ниво од 600 милиона долара, док се за наредну годину очекује једна милијарда долара и привредни раст од пет одсто уз једноцифрену стопу инфлације. У следећој години приоритет ће имати рад на рационализацији јавне потрошње, поготово када су у питању републичка и савезна администрација, као и борба против сиве економије, која у овом тренутку чини измедју 35 и 40 одсто бруто националног дохотка.

– Министарства финансија
има за циљ да успостави најатрактивнији порески систем од свих земаља у транзицији. Отежавајућу околност за то представља чињеница да је демографска слика Србије веома неповољна. У Србији имамо више неактивног становништва од активног, више пензионера него активно запослених и то је једна од најнеповољнијих демографских слика у Европи, та слика неће моћи да се промени тако брзо.

Министар Ђелић је подсетио да смо једина земља у Европи у којој такозвана минимална потрошачка корпа није опорезована и додао да је прошле године укинут порез на свеже месо, поврће, воће, јаја, лекове са позитивне листе и комуналије, а да се може очекивати и укидање пореза на уље, маст и шећер.

Точак реформи, по мишљењу министра, не иде тако брзо како сви прижељкујемо, али ствари иду набоље у целој Србији, а нарочито у Војводини. У првих девет месеци, Војводина је забележила за 25 одсто већи извоз него прошле године, а Србија за 19 процената.

– За неколико месеци, Војводина ће се граничити са Европском унијом, јер ће Мађарска бити њена чланица – рекао је Ђелић и назвао незналицама оне који тврде да су странци „очерупали“ мадјарску привреду. Дјелић је изнео податак да је прошле године са 38 милијарди извоза (19 пута више од нашег извозног салда), Мадјарска ушла у круг тридесет најбогатијих земаља у свету. Појашњавајући да Србија никада неће бити порески рај јер то није „демократски, а ни здраво за економију једне озбиљне земље“, Ђелић је најавио пооштравање наплате пореза на приходе градјана како би се избегло „прошлогодишње шегачење када је само 2.380 градјана пријавило порез“.

– Истовремено, предузећа у појединим општинама од посебног интереса, биће 10 година ослободјена плаћања пореза уколико буду инвестирала 10 милиона евра и запослила најмање сто радника – рекао је Ђелић и додао, да с новом економском реформом и пореском политиком ми никако не можемо да будемо губитници, јер смо већ стартовали од – нуле.