Нордијске земље заинтересоване за Србију

Министар финансија Србије Млађан Динкић најавио је вечерас да ће наредног месеца бити склопљен меморандум о разумевању са нордијском инвестиционом банком „Нордик инвестмент банк“ (Нордиц Инвестмент Банк).

„Нордијске земље по први пут исказују већи интерес за улагање у Србију, а следећег месеца очекујемо да ћемо склопити меморандум о разумевању како би инвестиције нордијских земаља у Србију биле осигуране“, прецизирао је Динкић у телефонској изјави агенцији Бета.

Динкић је навео и да је данас на седници Одбора гувернера земаља чланица Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) нагласио да су приотирети нове Владе Србије анимирање нових инвестиција, побољшање позиције земље у извозу и скраћивање бирократских процедура како би капитал који се улаже у Србију без већих препрека могао да се укључи у процес производње.

Српски министар финансија, који је и гувернер Србије и Црне Горе у ЕБРД, рекао је Бети и да је позвао све учеснике тог скупа да следеће године 22. и 23. маја буду гости на Годишњој скупштини ЕБРД која ће бити одржана у Београду.

„То је велика шанса за Србију и Београд. На организацији тог скупа мора почети одмах да се ради“, казао је Динкић додајући да се таква шанса не сме пропустити јер „ће све оно што вреди у финансијском свету доћи на конференцију“.

Динкић је најавио и да ће право из Лондона отпутовати за Вашингтон на разговоре са Медјународним монетарним фондом (ММФ) и Светском банком који ће трајати од 23. до 26. априла.