Нема продужавања рока за фискализацију уличне продаје

Министар финансија Србије Млађан Динкић изјавио је за новинску агенцију Бета, да министарство неће попустити пред захтевима уличних продаваца који траже да им се продужи рок за увођење фискалних каса.

„Око легализације и фискализације уличне продаје нема преговора. Истекли су сви рокови и сви који раде на уличним тезгама имају рок одмах да се региструју и да онда, у року од два месеца, набаве фискалне касе“, рекао је Динкић агенцији Бета.

Он је неоснованим оценио захтев да се порези и доприноси смање за 50 одсто у односу на трговце који раде у затвореном, наводећи да су порези и доприноси које би требало да плаћају пијачни продавци већ сада дупло мањи него тим категоријама трговаца.

Динкић је навео да просечне обавезе за пијачне продавце износе око 4.300 динара, док су месечне дажбине обућара 8.700 динара.

Динкић је рекао да је једини разлог зашто део пијачних продаваца пружа отпор фискализацији, „страх да више неће моћи да продају шверцовану робу“, и поручио им да држава „то више неће дозволити“, јер жели да сведе сиву економију на минимум.

Неколико стотина пијачних продаваца из Србије, махом чланова гранског синдиката трговине „Независност“, протестовали су испред Владе Србије тражећи да им се порези и доприноси умање за 50 одсто у односу на остале категорије предузетника који раде у затвореним простору.