Наставља се одлучна борба против сиве економије

У склопу стратегије борбе против организованог криминала, Влада Републике Србије је у петак 17. маја организовала јавно уништавање 80 тона одузетих цигарета непознатог порекла и квалитета у Термоелектрани Никола Тесла А код Обреновца.

Тим поводом, Југословенска асоцијација увозника и дистрибутера дувана издала је саопштење за јавност у коме даје пуно признање и подршку акцији Владе Републике Србије и Министарства финансија и економије у борби против црног тржишта цигарета. «Сматрамо да је данашње уништавање заплењених цигарета са црног тржишта велики корак у даљој борби против илегалне трговине цигаретама и снажан показатељ намера Владе и Министарства да се са овим проблемом избори на прави начин. Мислимо да су оваквим потезом Влада и Министарство финансија и економије показали енергичност и доследност у борби против црног тржишта…»

Божидар Ђелић је изјавио да је у протеклих годину дана заплењено 357 тона нелегално увезених цигарета вредних 15 милиона евра, а само у прошлој години оцарињено је два пута више паклица него у претходних пет година.

Поводом заплене седам милиона акцизних маркица у Суботици од недеље 19. маја, Божидар Ђелић, министар финансија и економије је честитао припадницима МУП-а на изведеној акцији и најавио да ће убудће акцизне маркице бити штампане на много квалитетнијем папиру и испоручиваће се само произвођачима дувана. Такође је у плану увођење информатичке мреже која ће омогућити прецизно праћење акцизних маркица.