Наредне године већи трансфери локалним самоуправама из буџета

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић изјавио је данас да ће капитални суфицит у платном билансу Србије ове године износити између осам и девет милијарди долара, чиме ће бити створена материјална основа за веће трансфере локалним самоуправама. Динкић је на отварању јавне расправе „Државни трансфери локалним властима“ оценио да је с овогодишњим приливима у буџет од 20 одсто бруто домаћег производа држава у могућности да финансијски пренесе знатан део средстава и обавеза локалним самоуправама.

Буџетом за наредну годину предвиђен је скоро двостуко већи трансфер за општине него у овој години, објаснио је министар и прецизирао да ће тај трансфер износити 27,9 милијарди динара у односу на 15,4 милијарди динара, колико је износио у 2006. години. Он је локалним властима упутио препоруку да највећи део новца који ће добити потроше на улагање у пројекте од локалног значаја за које раније нису имали средстава, као и на инвестиције које ће побољшати капацитете локалних управа, уз напомену да су након доношења новог Устава Србије створени услови за то да се имовина стави на располагање локалним самоуправама.

Истовремено, Динкић је подсетио на то да 1. јануара 2007. године ступа на снагу Закон о финансирању локалне самоуправе и указао на то да је неопходно донети и закон о имовини локалне самоуправе, чиме би фискална децентрализација била комплетирана. Према његовим речима, ови закони ће побољшати транспарентност локалне самоуправе, при чему ће порез на имовину бити изворни приход градова и општина.

Јавна расправа „Државни трансфери локалним властима“ одржава се у оквиру заједничког програма Европске агенције за реконструкцију и Савета Европе под називом „Јачање локалне самоуправе у Србији“, с циљем да се Влади Србије и Сталној конференцији градова и општина пружи подршка за развој ефективне власти на локалном нивоу. Програм је вредан 1,8 милиона евра и биће спровођен до јуна 2008. године.