Највећи српски извозници

У прва два месеца 2014. године настављен је висок раст извоза и успоравање раста увоза. Према подацима Републичког завода за статистику, извоз робе је вредео 1,6 млрд евра, а увоз робе 2,2 млрд евра, што је повећање за 15,7% и 1,3%, респективно, у односу на исти период 2013. године. Истовремено, спољнотрговински дефицит је смањен за једну четвртину.

Порасту извоза, у овом периоду, највише је допринео извоз друмских возила, електричних машина и апарата, обојених метала, поврћа, воћа и житарица, што чини 36,5% укупног извоза. Највећи спољнотрговински партнер биле су земље ЕУ, на које се односило 68,3% укупног извоза и 61,9% укупног увоза. Половина укупног извоза у том периоду била је усмерена на пет земаља: Италија, Немачка, БиХ, Руска федерација и Румунија.

У фебруару 2014. године убрзан је раст извоза робе. Извоз робе је вредео 875,3 мил. евра, што је за 20 % (око 150 мил. евра) више него у фебруару 2013. године. Фебруарски извоз обележио је извоз аутомобила, кукуруза, спољних пнеуматских гума и сетова проводника за паљење авиона, возила и бродова.

Такође, по искључењу утицаја сезоне, забележен је раст извоза израженог у еврима од 3,9% у односу на јануар.

Према подацима Управе царина, највећи извоз у првом кварталу 2014. године забележили су Фиат, НИС и Тигар.

Редослед првих 15 компанија које су оствариле највећи извоз у првом кварталу 2014. године можете погледати у приложеној табели.

Детаљна табела највећих српских извозника, јануар – март  2014.

Кретање извоза