Најављено повећање плата просветних радника

Министар финансија Млађан Динкић најавио је данас да ће плате просветних радника у основним и средњим школама и професора на универзитетима бити веће за 30 одсто следеће године у односу на плате из децембра ове године.

„Предвидели смо значајно повећање плата у просвети за следећу годину, јер смо обећали да ће просвета бити приоритет у јавним службама за 2005. годину“, казао је Динкић после састанка са представницима три репрезентативна синдиката просвете, којем је присуствовао и министар просвете и спорта Слободан Вуксановић.

Динкић је додао да је Министарство финансија упутило синдикатима предлог протокола о повећању плата запослених у просвети, а да ће представници синдиката са чланством поразговарати наредних дана о потписивању тог протокола.

Министар Динкић је прецизирао да је предвиђено повећање плата запослених у просвети по основу повећања основице за 9,1 одсто и по основу раста распона у коефицијентима.

Према Динкићевим речима, повећања плата се крећу у три групе и то 30 одсто за наставнике са факултетом, 20 за наставнике нижег степена стручне спреме и 9,1 за неквалификовано ненаставно особље.

Повећање распона у коефицијентима, како је најавио министар финансија, примењивало би се од плате за фебруар 2005. године, која се исплаћује у марту, док би повећање основице требало да се оствари у три етапе, у марту, јуну и октобру месецу.