На предлог министара финансија и здравља повећање плата сестрама и лекарима

Министри финансија и здравља у Влади Србије Млађан Динкић и Томица Милосављевић предложили су данас у разговору са представницима синдиката здравствених радника да у јуну и децембру плате медицинских сестара буду повећане до 18%, а лекара до 21%.

Министар Динкић изнео је предлог Владе да се из два корака изврши корекција коефицијената и повећање распона плата у износу 1:2:4, где би прва фаза била у јуну месец, друга у децембру, при чему би плате медицинским техничарима ишле до 13% у јуну и плус 18,4% у децембру, а лекарима 21% у јуну и 17,1% у децембру.

Након састанка са представницима синдиката, министри финансија и здравља Србије истакли су да би се тим повећањем исправила неправда нанета квалификованим радницима у здравству и однос између зарада запослених из те области измедју најнижег и највишег степена стручности променио на 1:4, са садашњих 1:3.

Према најављеном повећању, плате лекара субспецијалисте у јуну би биле повећане са 23.290 на 28.180 динара, лекара са 18.200 на 21.600, а сестара са 12.300 на 13.900 динара.

Неквалификованим радницима, чистачицама и другом помоћном особљу у здравству плате ће у јуну бити повећане за 2,5 одсто и у септембру за још 2,5 процената.

У повећање зарада запослених у здравству требало би да буде уложено 2,3 милијарде динара из средстава Фонда за здравствено осигурање, а не из буџетских средстава, рекао је министар Динкић.

Представница Синдиката лекара и фармацеута Србије Јадранка Боснић, чији је синдикат у штрајку већ месецима, незадовољан платама и њховим распоном, је најавила да ће чланство највероватније подржати предлог владе: “По мојој процени, ово је први корак да дође до исправљања неправде, која нам је нанесена још 2001. године, а да ће се чланство на Скупштини 1. јуна, изјаснити о току штрајка, тј. да ли ће бити прекинут”.

Остали синдикати, који у свом чланству имају и неквалификоване раднике, оценили су тај предлог као добру полазну основу за наставак преговора.