Могуће да Србија 2007. године постане кандидат

Министар финансија Србије Млађан Динкић изјавио је данас у Бриселу да је охрабрен утиском који је стекао током данашњих састанака с високим званичницима Европске уније да би Србија већ наредне године могла да постане кандидат за чланство у ЕУ.

‘Наравно, пре тога би морали да потпишемо споразум о стабилизацији и придруживању, а да би га потписали потребно је да остваримо сарадњу с Хашким трибуналом која се тренутно спроводи у оквиру Акционог плана и да покажемо конкретне резултате на том пољу“, изјавио је Динкић.

Министар финансија се данас у Бриселу састао с високим представником ЕУ за спољне послове и безбедност Хавијером Соланом, европским комесаром за спољне послове Бенитом Фереро-Валднер и европским комесаром за економска и монетарна питања Јоакимом Алмуњом.

Динкић је Солани пренео лично писмо премијера Србије Војислава Коштунице у којем се изражава спремност Србије да помогне решавању потенцијалне хуманитарне катастрофе на Косову наредне зиме, с обзиром на проблеме које Приштина има у снадбевању електричном енергијом.

“Србија је спремна да свом становништву на Косову обезбеди снадбевање електричном енергијом“, нагласио је Динкић.

Са Алмуњом су вођени разговари о могућности повећања претприступних фондова за Србију. “Ја сам рекао да мислим да је Србији потребно минимум 250 милиона евра у 2007, а та цифра би се попела на 500 милиона евра у 2011. години. Мислим да је ЕУ спремна да то размотри“, рекао је министар финансија.

Он је данас водио разговоре и о укидању виза за грађане Србије и оценио да ће то зависити од статуса кандидата Србије за чланство у ЕУ. “Оног часа када постанемо кандидат за чланство у ЕУ, отвара се реална могућност за укидање виза за све грађане Србије, а до тада ћемо имати постепено олакшавање визног режима за научнике и за младе“, изјавио је Динкић.

Он је као важну вест оценио и најаву интензивне сарадње између Србије и ЕУ у области образовања, која ће почети крајем октобра посетом Србији европског комесара за образовање Јана Фигела.

“Оно што су званичници ЕУ такође примили веома добро јесте последња одлука Владе Србије да понуди помоћ у мировним мисијама у Либану и Авганистану, с обзиром на то да је то један од кључних европских приоритета у овом тренутку“, истакао је министар финансија.

Динкић је боравио у Бриселу у склопу наставка интензивирања сарадње између Србије и ЕУ у оквиру “плана плус“ којег је он представио европском комесару за проширење Олију Рену средином августа.