Модел општине Инђија добар пример свим локалним самоуправама у Србији

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић изјавио је данас да је општина Инђија привлачењем страних инвеститора успела да без ичије помоћи повећа сопствене приходе и указао на то да би тај модел мотивације страних улагача био најбољи за целу Србију.

Динкић је током посете Инђији рекао да ће, имајући у виду велики интерес страних инвеститора за тај војвођански град, Влада Србије настојати да регионални пут Е 109 реконструише у аутопут и повеже га са паневропским Коридором 10.

Он је изразио задовољство системом контроле јавних комуналних предузећа и јавних служби у Инђији, који је назван „систем 48“, што значи да грађани могу свих седам дана у недељи да добију обавештења или реше неки од проблема у функционисању комуналних и јавних служби.

Министар је нагласио да је у Инђију дошао са два циља – да види на који начин Влада Србије може да помогне у развоју те општине, као и да се упозна са тим што је ова локална самоуправа урадила, како би позитивна искуства из Инђије могла да буду примењена и у другим општинама у Србији.

Према његовим речима, функционисање локалне администрације у Инђији је за 10 година испред осталих општина у Србији, тако да би та искуства требало раширити по Републици и на тај начин Србију што пре приближити Европској унији.

Динкић је разговарао са председником општине Инђија Гораном Јешићем и присуствовао презентацији краткометражног филма о економском развоју ове општине, на којој су били и председници 18 других општина у Србији.

Он је посетио и приватну компанију „Пламен“, која се бави производњом кабловског спојног прибора и опреме за надземне водове.

Према службеним подацима локалне администрације, општина Инђија свој рад финансира са 90 одсто из сопствених извора, при чему се у структури општинског буџета 42 одсто прихода остварује од страних инвестиција.

У протекле две године Инђија је привукла приближно 300 милиона евра „гринфилд инвестиција“, а у 2006. години очекује прилив од додатних 150 милиона евра.