ММФ поздравио посвећеност реформама, 4. новембра у Београду

Стални представник Међународног монетарног фонда у Београду Дехенг Ким одао је данас признање властима Србије на посвећености спровођењу реформи у земљи и најавио посету мисије ММФ-а Србији у новембру.

„Поздрављамо поновну посвећеност власти да предузму хитно потребне фискалне и структурне реформе“, поручио је Дехенг Ким у изјави за медије.

Мисија ММФ-а, како се додаје у саопштењу, посетиће Београд од 4. до 20. новембра, када ће се истовремено обавити консултације по члану IV Статута ММФ-а за 2014. годину, као и разговори о новом програму подржаном од стране ММФ-а.

Мисију ММФ-а у Београду током двонедељне посете предводиће Зузана Мургасова, наведено је у саопштењу.

Министар финансија Душан Вујовић недавно је изразио намеру да Србија жели да у најскорије време потпише споразум са ММФ-ом.

Намера Владе Србије да се у наредне три године „смирено и одлучно“ спроведe реформе, са ударним пакетом мера у наредној години. Србија је са ММФ-ом постигла начелну сагласност о свим недоумицима и договорена је суштинска структура програма, рекао је министар.

Он је подсетио и да ће се реформе заснивати на четири стуба: смањивању расхода у будзету, побољшању приходне стране, структурним реформама и реструктурирању и професионализацији јавних предузећа.

Представници ММФ-а су ове године
боравили у двонедељној посети Србији, од 26. фебруара до 13. марта, с циљем да сагледају стање државног буџета и јавних финансија земље, што је основ за преговоре о новом аранжману из предострожности.

Аранжман из предострожности подразумева договор о програму реформи, економских и фискалних мера Владе Србије, чију реализацију би пратио ММФ, уз стављање на располагање Србији одређене суме новца, која не морају да се повлаче.

Последњи аранжман Србије и ММФ-а склопљен је крајем септембра 2011, а замрзнут фебруара наредне године, јер је буџет за 2012. одступио од договореног фискалног програма.