ММФ подигао прогнозу раста БДП-а Србије на 2,5 одсто

БЕОГРАД – Међународни монетарни фонд је поново повећао прогнозу раста бруто домаћег производа (БДП) Србије за 2016. годину на 2,5 одсто са претходно предвиђених 1,8 процената, и очекује да ће инфлација у овој години достићи 1,3 одсто.

Шеф ММФ-а Џејмс Роуф саопштио је данас да ће окончањем четврте и пете ревизије stand-by аранжмана (СБА) из предострожности, Србија имати на располагању додатних око 147 милиона евра, али да је влада најавила да не намерава да повлачи средства.

„Мисија ММФ-а је водила конструктивне разговоре са техничком владом на челу са мандатаром Александром Вучићем и постигла споразум на нивоу тима са властима о политикама потребним да би се окончале четврта и пета ревизија СБА“, навео је Рoуф поводом завршетка посете Мисије ММФ-а Београду.

Споразум треба да потврди нова влада, уз завршетак активности које се тичу кључних структурних, фискалних и финансијских мера, и да га одобри руководство и Извршни одбор ММФ-а.

„Окончањем ревизија ће додатних 117 милиона специјалних права вучења – СДР (око 147 милиона евра) бити стављено на располагање Србији у оквиру СБА, чиме ће укупан расположиви износ достићи 608 милиона СДР (762 милиона евра). Власти Србије су најавиле да не намеравају да повлаче средства расположива у оквиру аранжмана“, прецизирао је Рoуф.

Руф је истакао да је важно да на одржив начин Србија дође до виших доходака. Према његовим речима најпре треба да уследи раст привреде који омогућава веће плате. „Битно је да не пожуримо превише и одобримо посебно велика повећања у јавном сектору и то пре времена. Све дискусије о том питању, везане су за идућу годину, водићемо касније током ове године, када се буде разговарало о буџету за 2017“, поручио је Рoуф.

Министар финансија Душан Вујовић подвукао је да смисао програма да се обезбеде трајне и одрживе основе за раст.

Министар је истакао да је ММФ задовољан резултатима српске економије, као и напретком у фискалној консолидацији и констатовао да су то добри резултати у односу на то где се Србија налазила пре годину-две.