ММФ наставља да пружа пуну подршку Србији у спровођењу договорених мера

Српска делегација, коју предводе гувернер Народне банке Јоргованка Табаковић и министар финансија Душан Вујовић, састала се у Вашингтону са представницима Међународног Монетарног фонда.

Главна тема састанка, одржаног у оквиру пролећног заседања ове финансијске институције и Светске банке, била је анализа досадашњег спровођења структурних реформи које су саставни део Програма стенд-бај аранжмана из предострожности, потписаног у фебруару 2015. године.

У уводној речи министар финансија је захвалио делегацији ММФ на честиткама за резултате постигнуте до овог тренутка и додао да је намера Србије да остане na добром путу спровођeња реформи. ”Пролазимо кроз серију веома фокусираних састанака на којима професионално и уз велико међусобно уважавање, проналазимо најбоље начине да се савладају изазови транзиционог периода у којем се Србија налази”, рекао је министар и додао да је сарадња владе Србије и представника мисије ММФ успешна на свим пољима.

Шеф делегације ММФ, Џејмс Руф, изјавио је да су позитивне оцене које је Србија добила видљивим унапређењем економске слике веома охрабрујуће и посебно нагласио да приметно јачање инвестиција у приватном сектору то најбоље потврђује. Успешном применом Програма, постало је јасно да он има велики потенцијал за успешно комплетирање транзиције и због тога ће, ова међународна финансијска институција, наставити да пружа саветодавну и техничку подршку Влади Србије, додао је шеф мисије.

Гувернер
Народне
банке
Србије, Јоргованка Табаковић, подсетила је да су макроекономска стабилност и способност да Србија одрживом економском политиком у роковима доспећа сервисира све своје обавезе, најбоља гаранција инвеститорима за сигурно улагање. Упркос фискалној консолидацији, имамо појачану кредитну активност, што доприноси оживљавању привредне активности и смањењу наслеђних неравнотежа. Изразивши задовољство кооперацијом међународних финансијких институција у реализацији програма рефрми, Гувернер НБС се посебно захвалила на подршци коју Србија добија у дефинисању одговора на изазове који још предстоје.

Министар финансија се, сумирајући постигнуте резултате, осврнуо на кључне структурне реформе које су започетеу прошлој и овој години, рекавши да Влада Србије континуирано ради на спровођењу свих договорених мерау оквиру аранжмана из предострожности.

Вујовић је посебно нагласио да су резултати у преокретању динамике бруто друштвеног производа, са негативног на позитиван раст у 2015.години и приметно подизање очекиваних стопа раста у овој и наредној години, јасан показатељ да је Србија добро дефинисала програм реформи и успешно наставља даа спроводи започете структурне реформе.

„Поносан сам на резултате у смањењу фискалног дефицита који су остварени и бољом наплатом пореских прихода и смањењем расхода“, рекао је министар истакавши да је за Србију сада најважније решење статуса предузећа у реструктуирању, унапређење ефикасности јавних предузећа и рационаизација јавног сектора. То ће бити главни приоритети за нову владу чије формирање се очекује месец дана након избора.