Мисија ММФ-а у Србији до 13. марта

Мисија Међународног монетарног фонда долази данас у Србију, а циљ посете је сагледавање стања у јавним финансијама. Делегација ММФ-а, коју предводи Зузана Мургасова, боравиће у Србији до 13. марта.

Државни секретар у Министарству финансија Никола Ћорсовић у изјави за РТС напомиње да је реч о техничким разговорима и да се неће водити преговори о новом аранжману из предострожности, већ да је долазак Мисије почетак припреме за преговоре, који се очекују после формирања владе.

„Ово је почетак целокупне припреме за преговоре. Они ће ићи у снимак стања, анализираће се извршење буџета за 2013. годину и извршење буџета у ова два месеца“, рекао је Ћорсовић.

Нагласио је да ће се тек након снимања стања развијати сценарио и онда ће се причати како би изгледао нови аранжман.

Државни секретар је појаснио да ће мисија ММФ-а након ових разговора формирати своје мишљење и додао да ће највероватније тражити нове уштеде.
„Они ће од нас очекивати дугорочну одрживост јавних финансија, што значи смањење дефицита, а што подразумева спровођење реформи, решавање приватизација, решавање питања проблема у реструктурирању. То су проблеми који су занемаривани у претходном периоду. Они ће највероватније тражити и додатну штедњу“, закључио је Ћорсовић.

Није, међутим, желео да прејудицира на који начин би те уштеде могле да буду остварене, односно, да ли ће ММФ тражити смањење плата и пензија.

Евентуални преговори о склапању новог аранжамана ММФ-а са Србијом могли би да почну тек после формирања нове владе Србије, након превремених парламентраних избора 16. марта. Ћорсовић очекује да ће то бити у јуну или јулу.