Министарство финансија остварило позитивне резултате у 2004. години

Министар финансија Млађан Динкић рекао је данас, представљајући резултате које је Министарство постигло у протеклих девет месеци, да је усвојено 40 законских предлога, које је ово Министарство предложило, у чијој су изради учествовали и помоћници министра, стручњаци за конкретне области на које се они односе.

Динкић је, на завршној конференцији за новинаре, рекао да се у 2004. години први пут виде позитивни резултати транзиције, као и побољшање привредне активности у предузећима која су приватизована.

Говорећи о резултатима рада Министарства финансија, Динкић је истакао да је забележен рекордно низак буџетски дефицит за ову годину у износу од око 26 милијарди динара.

“Овај дефицит је дупло нижи него прошле године и износиће око 2 одсто друштвеног бруто производа”, додао је Динкић.

Он је рекао да је Министарство финансија успело да потврди све аранжмане са међународним финансијским институцијама, као што су Међународни монетарни фонд (ММФ) и Светска банка. У циљу боље сарадње са овим институцијама формиран је и посебан сектор за сарадњу са међународним финансијским институцијама, у оквиру Министарства, на чијем челу се налази Владимир Букојевић, рекао је министар Динкић.

Он је, такође, подсетио и да је Министарство финансија почело да издаје и билтен, у коме су, први пут, представљени расходи у буџету.

Говорећи о законима који су донети на предлог Министарства финансија, Динкић је истакао 12 кључних закона: Закон о порезу на додату вредност (ПДВ), Закон о порезу на добит, акцизама, сет закона о порезу на имовину и доходак грађана, Закон о доприносима, Закон о коорпорацији за осигурање стамбених кредита, о гаранцијском фонду, системски Закон о осигурању, Закон о играма на срећу и Закон о фискалним касама.

Говорећи о увођењу реда у фискалној сфери, министар Динкић је истакао важност имплементације фискалних каса, објашњавајући да ће од 31. марта 2005. године сви велики порески обвезници из И групе морати да уграде додатни уређај, тзв. ГПРС преко кога ће Пореска управа аутоматски моћи да прати издавање фискалних рачуна, на местима на којима су постављене касе.

Он је рекао да ће од 1. јануара 2005. године и бувљаци бити у обавези да уведу фискалне касе.

Министар Динкић је најавио да ће од сутра почети исплата пензија са повећањем од 5 одсто.

Он је додао и да су закључени споразуми о повећању плата за идућу годину са синдикатима образовања, установа социјалне заштите, а наредних дана биће закључен и споразум са синдикатом правосуђа.

Говорећи о приватизацији банака, министар Динкић је нагласио да је у завршној фази тендер за Јубанку, а да би до краја марта 2005. године требало да буду готове и коначне понуде за Новосадску и Континентал банку.

Што се пореских ослобођења тиче, Динкић је рекао да се од 1. јануара 2005. године укида порез на финансијске трансакције, као и порез на промет за банкарске услуге и разне накнаде. Поред тога, од 1. јануара наредне године биће 20 посто јефтиније поштанске услуге, као и давање у закуп станова од стране правних лица.

Динкић је посебно нагласио да се уводи велики стимуланс за извознике у виду ослобађања од плаћања пореза на додату вредност за све извозне трансакције.

Он је рекао и да сви они који пријаве порез на имовину до 31. јануара 2005. године, неће плаћати казну због непоштовања Закона о порезу на имовину.

Циљ Министарства финансија, према речима министра Динкића је да се у наредној години смањи јавна потрошња, да би средином 2005. године могло да се настави са пореским ослобођењима, а главни пројекат наредне године биће увођење пореза на додату вредност.