Министар Вујовић: Влада у понедељак излази са мерама штедње

Министар финансија Душан Вујовић најавио је да ће влада у понедељак, 8. септембра, изаћи у јавност са конкретним предлозима мера о уштедама у буџету и дати основне смернице ребаланса буџета, који ће бити упућен у скупштинску процедуру најкасније до 15. септембра.

Влада ће настојати да до краја године спроведе зацртане реформе, предочио је Вујовић.

Смањење плата и пензија у ребалансу буџета активно се разматра и Министарство финансија ће у сарадњи са тимом владе, донети одлуку о томе да ли ће и колико бити смањења примања грађана, изјавио је министар Вујовић.

Он је рекао и да постоји бар 10 сценарија како можемо да уштедимо у буџету и да се још нису одлучили за најбољи, како би у ребалансу буџета што мање смањивали плате и пензије. „Са платом од 440 евра и пензијом од 130, може да се живи само бедно, од тога једва хлеб може да се купи.
Зато покушавамо да смањимо трошкове буџета са минималним утицајем на грађане“, рекао је Вујовић.

Он је објаснио да је без смањења плата и пензија могуће уштедети свега 100 милиона долара годишње у буџету који износи око 13 милијарди долара.

Такође, навео је он, мора да се уради реформа пореске администрације и да се подигну порески приходи.

„Имамо ситуацију да читави градови не плаћају ПДВ и да се у њима ретко издају фискални рачуни“, рекао је Вујовић и нагласио да то мора да се промени.

Влада покушава да поврати приходе који се губе због „сиве“ економије и постоји политичка воља да се то учини, рекао је Вујовић и додао да уколико се поврати 17 милијарди динара прихода из „сиве“ економије – то ће бити успех.

Вујовић је навео и да Србија плаћа годишње милијарду евра камате на јавни дуг, што је неодрживо и напоменио да Србија још није развила финансијску страну своје привреде, односно, тржиште капитала које би финансирало реални сектор.

Он је додао да је договорено да се половином октобра започну преговори са мисијом ММФ-а о новом трогодишњем аранжману из предострожности, када ће бити договорен оквир буџета за 2015. али, како је нагласио, без условљавања.

Извор:Танјуг