Министар Мали отворио нову фабрику за прераду соје у Обреновцу

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали присуствовао је отварању нове фабрике за производњу и прераду производа од соје „Банком“ д.о.о. и том приликом истакао да ће држава наставити да подржава домаће и стране привреднике укидањем појединих парафискалних намета и давањем субвенција.

„Банком“ д.о.о., бави се прерадом соје, у нови погон уложено је 15 милиона евра, a посао ће добити 60 радника.

Министар Мали, који је својевремено, док је био градоначелник Београда, положио камен темељац за тај погон у Обреновцу, навео је да ће све што буде произведено у њему бити извезено у више од 40 земаља света.

Обреновац је, каже, постао лидер не само у Београду него и у Србији по броју отворених компанија, међу којима је и кинеска Меита која запошљава 2.600 људи.

„Србија је на тако добром економском путу да ћемо се за неколико година суочити са недостатком радне снаге у фабрикама“, рекао је Мали и нагласио да су економски показатељи у 2018. више него добри.

До краја године, каже министар финансија, очекује се стопа раста БДП од 4,4 одсто што, истиче, сврстава економију Србије у водеће економије не само у региону, него и у Европи.

Како је рекао, стопа незапослености у трећем кварталу ове године пала је на 11,3 одсто.

„И даље је то висока стопа незапослености коју настојимо да додатно смањимо тако што се боримо за отварање фабрика и за свако ново радно место“, каже Мали који је подсетио да је 2013. стопа незапослености у Србији била 25,6 одсто.

Мали је рекао да је број незапослених у Београду 2013. био око 105.000, а да је данас тај број испод 76.000 што, додаје, значи да је само у том периоду запослено више од 30.000 људи у главном граду.

Нови погон, који се простире на 14.000 метара квадратних, обишао је и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије Бранислав Недимовић, као и председник Општине Обреновац Мирослав Чучковић.

Министар Недимовић је истакао да је развој прерађивачке индустрије један од суштинских циљева Владе, како Србија не би извозила само јефтину и квалитетну сировину, већ готове производе, као што су пекмез и воћни сокови. Он је најавио подршку државе прехрамбеној индустрији, којој су неопходне нове технологије и модернија опрема, како би се сировина лакше претварала у полупроизвод или финални производ.

Фото: Танјуг